Varukorg

MENY
Varumärken
Trustpilot
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja  i gruppen Raw Food & Superfood / Kallpressade Oljor hos Clear Life AB (10401)
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

295 kr
Raw, ekologisk kokosolja med underbar doft och smak. Högsta kvalitet. 100% Ekologisk. Ej blekt, härdad, deodiserad eller raffinerad. Kallpressad. Smakar underbart av kokos. Ett nyttig fett med många fördelar. Går att använda till mycket, se nedan. Vegan. 946 ml i stor glasburk.
Antal: 

Snabb leverans!

Gratis rådgivning här!    

Leveranstid:
Artnr:
10401
Info Ge ditt omdöme Tipsa en vän


Extra Virgin RAW ekologisk kallpressad Kokosolja


Kokosolja är en av världens mest hälsosamma oljor och mycket god. Passar i matlagning, i smoothies, i efterätter, som kroppsvård eller att äta som den är.


100% Ekologisk och Kallpressad. Ej blekt, bearbetat eller raffinerat. 100% RAW.


Kallpressad olja är ett mättat fett och den bästa och nyttigaste formen av mättat fett. Till skillnad från annat mättat fett (som har långa fettsyror) består nämligen kokosoljan av medelånga fettsyror. Dessa anses vara en mycket viktigt form av fett, speciellt för energiproduktionen och muskelarbete.


Kokosolja har visat sig innehålla väldigt lite kolesterol och ökar inte värdena och är mer lättsmält än vissa andra mättade fettsyror. Kokosoljan används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater men till skillnad mot kolhydrater lagras ej kokosoljan som kroppsfett utan ökar ämnensomsättningen. Kokosolja cirkulerar ej i kroppen utan omvandlas direkt i levern till energi. Kokosolja är således en optimal källa vid tex. träning eller dieter där kolhydrater ej ska intas.

Ett nyttigt fett med många fördelar:
Oraffinerad, kallpressad, rå kokosolja har en god smak och har svårt att härskna. Du kan ha den öppnad stående ute i köket. Den innehåller nyttiga ämnen som bl.a. motverkar både virus- och svamporganismer.


Kokosoljans naturliga fleromättade fett har en otroligt hälsosamt effekt på vår kropp. Den sägs:


  • Främja hjärthälsa.
  • Stödja viktnedgång.
  • Stödja immunförsvaret.
  • Ge bra energi omedelbart.
  • Göra så din hud ser hälsosam och ungdomlig ut.
  • Förebygga eksem och torr hy.
  • Stödja sköldkörteln att fungera optimalt.
  • Förbättra upptaget av Omega-3.

Har detta fett en hemlighet som andra fetter inte har?
Ja, så är det; 50% av detta fett består nämligen av laurinsyra. Kroppen gör om laurinsyra till monolaurinsyra som är virus- , svamp- och bakteriehämmande. Kokosolja har mest laurinsyra av allt på jorden. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar parasiter i tarmkanalen.

Kokosolja är den mest stabila oljan och passar bäst i matlagning då den tål upphettning till 400 grader, dvs den skapar ej transfetter vid uppvärmning. Olivolja och Rapsolja tål ej uppvärmning, utan äts bäst kalla.
Smör tål det lite bättre men bara upp till 200 grader. Du kan använda kokosoljan i grytor, såser, till stekning, i bakning, i din hälsodrink, på smörgåsen eller äta direkt med sked. Ett enkelt och underbart gott sätt att äta den är att tillsätta till ris, quinoa eller gröt.

Hur gör man bra kokosolja?
Jo, den bästa oljan får man från unga kokosnötter, de gröna kokosnötterna. Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. vattnet sjunker ner till botten och oljan samlas i mitten. Man skopar då bort proteinet från ytan och tar försiktigt upp oljan som man sedan hetter upp så vattnet avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader - därav RAW.

Hur gör man en mindre bra kokosolja?
Blekning, raffinering och härdning av oljan försämrar smak och hälsosamma egenskaper.
Mindre bra olja kommer från äldre kokosnötter, de bruna, de kallas för kopra. För att utvinna olja ur det fruktköttet måste det hettas upp långt över 42 grader. Vanligen hettas fruktköttet upp och blandas i en härdningsreaktor med natriumhydroxid, fosforsyra, blekjord, aktivt kol samt olika typer av lösningsmedel. Processen skapar transfetter. Kokosolja utsätts då oftats för deodisering (man tar bort smak och lukt av kokos), där man hettar upp den till 230 grader.
De som använder denna metod säger : Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Där får vi som konsumenter ta ställning...


Många bredbara fetter, däribland margariner, är inte hälsosamma alls utan genomgår liknande process. I en härdningsprocess förvandlas flytande oljor till billiga bredbara, stabila fetter. De tillverkas vanligtvis med kemikalier så välj hellre ekologiskt smör! Om du är vegan: ha kokosolja på smörgåsen istället. Dessa transfetter förekommer i en mängd livsmedel och höjer nivån av blodfettet Lp(a), vilket är en av de största riskfaktorerna för hjärt/kärlsjukdomar.

Så hur ska du då välja kokosolja?
Enkelt; välj alltid en ekologisk, rå, kallpressad, oblekt, oraffinerad, odeodiserad kokosolja. Ja, den kostar lite mer, men det är det värt!
Det finns billigare kokosolja från kopra (äldre kokosnötter) som deodiserats vid ca 100 grader men ej härdats i rektor med syra, kol, lösningsmedel etc. - den kan ej kallas RAW men kan vara ekologisk. Dock är det ej samma kvalite och har ej samma hälsofördelar som en rå, kallpressad olja.

Kul att veta:
Varje kokosträd blommar upp till 13 gånger per år, man kan skörda året runt. Varje träd ger i genomsnitt 60 kokosnötter per år och 10 000 under sin livstid.
Vilket träd! Det ger oss: kokosolja, kokosvatten, kokosmjölk, kokospalmsocker, kokosmjöl, kokosnektar, kokosvinäger, kokoschips och kokosflingor....

Recept på ljuvlig crunchig chokladsås:
2 dl kokosolja rinnande
1 ½ dl kakaopulver
½ dl honung eller agavesirap
1dl pecannötter, grovhackade
4 msk kakaonibs.
Gör kokosoljan flytande i ett vattenbad om den är fast. Rör runt med övriga ingredienser i en skål. Servera till en fruktsallad eller till en kall raw food glass eller din favoritkaka.


 

Näringsinnehåll per 1 matsked (ca 14 g):

Kalorier 125
Kalorier från Fett 125
Totalt Fett 14 g
Mättat Fett 13.5 g
Transfetter 0 g
Fleromättat Fett 0 g
Enkelomättat Fett 0.5 g
Kolestrol 0 g
Kolhydrater 0 g
Protein 0 g 


Klicka här för 15 tips om hur du kan använda kokosolja till kroppen!


Förvaring: Oljan kan förvaras i rumstemperatur - behöver ej vara i kylskåp. 

OBS! Den blir flytande vid 24°C, det förstör ej kvalitén på oljan.


Dosering:
Rekommenderat intag: 5-10 gram per dag.


Innehåll:
 100% RAW, ekologisk, kallpressad, Extra Virgin Kokosolja. INCI: Cocos nucifera oil.


Tillverkare: Garden of Life, USA.


 


Se fler varor

Vitamin Code Woman 240 kapslar
Unik multivitamin med råa näringsämnen anpassad för kvinnor. Vitamin Code fr&#...
579 kr
Vitamin Code RAW Calcium 150 kapslar
Vitamin Code RAW Calcium är ett komplett alg-baserat kalciumtillskott tillverkat av råa ...
339 kr
Garden of Life RAW Meal Vanilla Chai
Komplett måltidsersättning som ger ny energi, mättnadskänsla och alla när...
479 kr
Kind Organics Men´s Multi
Innehåller 120 vegan tabletter. Räcker i 2 månader vid rekommenderad dosering. ...
589 kr

Andra köpte även:

Spring Dragon te från Dragon Herbs
Ett fantastiskt te gjort på Gynostemma, med extrakt av Luo Han Guo, Schizandra, Goji, Astraga...
89 kr
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja
Raw, ekologisk kokosolja med underbar doft. Högsta kvalitet. 100% Ekologisk. Kallpressad. Ej ...
159 kr
Pepparmynta Tandkräm
Vit, krämig och milt löddrande tandkräm med smak av pepparmynta. Innehåller mi...
32 kr
Opti3 Complete Omega 3
Opti3 är en 100% naturlig, växtbaserad och koncentrerad källa till de långkedj...
198 kr