Te på chaga - En av världens mest kraftfulla örter | Clearlife
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Chaga Pulver till Te/Dryck i gruppen Raw Food & Superfood / Adaptogener hos ClearLife.se (11150)
Chaga Pulver till Te/Dryck

Chaga Pulver till Te/Dryck

149 kr
Chaga är en av världens mest ansedda örter inom traditionell medicin i de områden där den växer. Chaga innehåller mer antioxidanter än något annat livsmedel (ett ORAC-värde på över 100 000). Te på Chaga smakar mycket gott och kan drickas dagligen. Du kan smaksätta själv med tex. pepparmynta, kanel, kokossocker, steviadroppar eller honung. 125 gram skonsamt torkad sprängticka från björk som passar i termos eller i en presskanna.

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara
Antal: 

Snabb leverans!

Gratis rådgivning här!    

Leveranstid:
Artnr:
11150
Info Omdöme Tipsa en vän Dela

Vad är Chaga?


Chaga, som på svenska heter Sprängticka, är en s.k. trädsvamp som växer vilt i stora delar av norra hemisfären, oftast på björk (se bild nedan). Ordet Chaga kommer svampens ryska namn (Czaga) som sägs härstamma från urspungbefolkningen runt Kama-floden i södra Ryssland.

Chaga te har intagits som medicin och hälsodryck i Ryssland, Norra Europa samt delar av Asien i många hundra, om inte tusentals år. I sibirisk örtmedicin räknas det som "Konungen av svampar", precis som Reishi svamp räknas som "Drottningen" inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM).

Chagas säkerhet som ört är väl dokumenterad; i t.ex. Japan har Chaga-te använts i stor skala under många år och Japanska myndigheter övervakar noggrant örters biverkningar bland befolkningen. Inga negativa biverkningar av Chaga har rapporterats.


Vad innehåller Chaga?


Chaga innehåller en lång rad aktiva ämnen och hjälpämnen. Kanske mest känt är dess närmast övernaturliga ORAC-värde (ORAC är ett sätt att mäta ett födoämnes antioxidant aktivitet). Chaga ligger generellt på över 100 000 ORAC per 100g - att jämföra med till exempel vilda blåbär på ca 9 000 eller kakao på ca 30 000.


En av kroppens viktigaste antioxidanter
är ett enzym som kallas för SOD (Superoxid Dismutas). Chaga innehåller högst andel SOD av alla kända livsmedel vilket är en förklaring till dess höga ORAC-värde. Chaga innehåller även en rad andra ämnen med antioxidant verkan som du kan läsa mer om på t.ex. engelska Wikipedia eller andra webplatser.


En helt annan grupp av ämnen som finns rikligt i Chaga är Beta-D-Glukaner -en grupp av polysackarider.


Hur använder jag Chaga?


Chaga har traditionellt använts som ett te, så det är därifrån som alla traditionella häslopåståenden gjorts beträffande Chaga. Människokroppen saknar de enzymer som kan bryta ned Chagans cellväggar så vi kommer inte åt näringen i Chaga utan uppvärmning av något slag. 


För att göra ett stärkande te med Chaga-pulver:


 • Använd 1- 2 strukna teskedar till 0,5 liter vatten.
 • Värm vattnet till 80-90°C (nästan kokpunkt) och häll på en termos.
 • Låt stå i minst 1 timme. Kan med fördel lämnas över natten (7-8 timmar) för att dra in ordentligt.
 • Eller lägg direkt i en te-sil i din kopp och vänta en stund. Du kan torka och återanvända kornen så länge de avger färg. 
 • För ett smakrikare te kan du blanda i färsk ingefära, gojibär eller andra örter och låta dra tillsammans med Chagan i termosen.

Använd Chaga på mer sätt:

 • Drick som ett varmt te - som det är eller med lite stevia eller honung i.
 • Gör "Chaga-Latte" genom att blanda chaga med kanel och kardemumma i termosen och sedan servera med mandel eller havremjölk och valfri sötning. Chaga passar även bra med choklad.
 • Använd avsvalnat Chaga te som bas i smoothies eller soppor. Det är ett fint sätt att berika din smoothie eller soppa med massvis av antioxidanter och annat nyttigt, samtidigt som det ger en djup, lite kolaliknande smak.
 • Använd teet som bas i vilken maträtt som helst där du behöver använda vatten, pröva dig fram.

  Ett annat sätt att använda Chaga är att göra ett s.k. "double extraction" extrakt genom att låta Chaga skjuda försiktigt på spisen tills vattnet nästan kokat bort. Separera sedan pulvret från vattnet i en sil; spara vattenextraktet, lägg pulvret i en glasburk och täck med vodka eller annan ren sprit. Låt stå i upp till 2 veckor.

  Nu kan du sila av pulvret och blanda vattenextraktet med alkoholextraktet. Denna metod skapar ett mycket potent extakt som innehåller både de vattenlösliga och de fettlösliga ämnena i Chaga. Använd direkt i munnen eller ett par teskedar i en kopp varmt vatten för ett "instant tea".


  Innehåll: 125
  gram skonsamt torkad sprängticka från björk (Inonotus obliquus), malt till pulver från Lettland.

  Näringsvärde per 100 g
  Energi 669 kJ/160 kcal
  Fett 1 g
  Kolhydrater 54 g
  – varav sockerarter 3 g
  Fiber 20 g
  Protein 12 g
  Salt 14 mg
  Fosfor 332 mg, 47% av RI
  Järn 2,4 mg , 17% av RI
  β-glukan 15-25 g

  Leverantör:
  Mother Earth, Sverige.

  Ursprungsland: LettlandSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

  Se fler varor

  RAW Ekologisk Virgin Kokosolja
  Raw, ekologisk och kallpressad virgin kokosolja med kokossmak. Ej blekt, härdad, deodiserad e...
  115 kr
  RAW Ekologiska Paranötter 250 g
  Paranötter är en av de största nötterna som finns och näringsmässigt...
  99 kr
  RAW Ekologisk Kelp
  Kelp är benämning på den torkade och malda kombun. Kelp är rik på mineral...
  69 kr
  RAW Ekologiska Macadamianötter 125 g
  Macadamianöten är en liten vit utsökt nöt som innehåller mycket fett. Den...
  89 kr