Varukorg

MENY
Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja AliveFoods i gruppen Kroppsvård / Eksem hos ClearLife.se (10404)
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja AliveFoods

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja AliveFoods

145 kr
Raw, ekologisk och kallpressad kokosolja med kokossmak. Ej blekt, härdad, deodiserad eller raffinerad. Kokosolja är ett nyttigt fett med många fördelar. Går att använda till mycket, se nedan. 450 ml i glasburk.


Antal: 

Snabb leverans!

Gratis rådgivning här!    

Leveranstid:
Artnr:
10404
Info Recensioner Tipsa en vän Dela
Extra Virgin RAW ekologisk kallpressad Kokosolja

Kokosolja är en av världens mest hälsosamma oljor och mycket god. Passar i matlagning, i smoothies, i efterätter, som kroppsvård eller att äta som den är. Alive Foods kokosolja är ekologisk, oraffinerad, extra virgin och centrifugalt pressad.


Kallpressad olja är ett mättat fett och den bästa och nyttigaste formen av mättat fett. Till skillnad från annat mättat fett (som har långa fettsyror) består nämligen kokosoljan av medelånga fettsyror. Dessa anses vara en mycket viktigt form av fett, speciellt för energiproduktionen och muskelarbete.


Kokosolja har visat sig innehålla väldigt lite kolesterol och ökar inte värdena och är mer lättsmält än vissa andra mättade fettsyror. Kokosoljan används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater men till skillnad mot kolhydrater lagras ej kokosoljan som kroppsfett utan ökar ämnensomsättningen. Kokosolja cirkulerar ej i kroppen utan omvandlas direkt i levern till energi. Kokosolja är således en optimal källa vid tex. träning eller dieter där kolhydrater ej ska intas.

Ett nyttigt fett med många fördelar:
Oraffinerad, kallpressad, rå kokosolja har en god smak och har svårt att härskna. Du kan ha den öppnad stående ute i köket. Den innehåller nyttiga ämnen som bl.a. motverkar både virus- och svamporganismer.


Kokosoljans naturliga fleromättade fett har en hälsosam effekt på vår kropp. Den sägs:


  • Främja hjärthälsa.
  • Stödja viktnedgång.
  • Stödja immunförsvaret.
  • Ge bra energi omedelbart.
  • Göra så din hud ser hälsosam och ungdomlig ut.
  • Förebygga eksem och torr hy.
  • Stödja sköldkörteln att fungera optimalt.
  • Förbättra upptaget av Omega-3.

Har detta fett en hemlighet som andra fetter inte har?
Ja, så är det; 50% av detta fett består nämligen av laurinsyra. Kroppen gör om laurinsyra till monolaurinsyra som är virus- , svamp- och bakteriehämmande. Kokosolja har mest laurinsyra av allt på jorden. Kokosolja innehåller även kaprylsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier, motverkar svamp och dödar parasiter i tarmkanalen.

Kokosolja är den mest stabila oljan och passar bäst i matlagning då den tål upphettning till 400 grader, dvs den skapar ej transfetter vid uppvärmning. Olivolja och Rapsolja tål ej uppvärmning, utan äts bäst kalla. Smör tål det lite bättre men bara upp till 200 grader. Du kan använda kokosoljan i grytor, såser, till stekning, i bakning, i din hälsodrink, på smörgåsen eller äta direkt med sked. Ett enkelt och underbart gott sätt att äta den är att tillsätta till ris, quinoa eller gröt.

Hur gör man bra kokosolja?
Jo, den bästa oljan får man från unga kokosnötter, de gröna kokosnötterna. Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. vattnet sjunker ner till botten och oljan samlas i mitten. Man skopar då bort proteinet från ytan och tar försiktigt upp oljan som man sedan hetter upp så vattnet avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader - därav RAW.

Hur gör man en mindre bra kokosolja?
Blekning, raffinering och härdning av oljan försämrar smak och hälsosamma egenskaper.
Mindre bra olja kommer från äldre kokosnötter, de bruna, de kallas för kopra. För att utvinna olja ur det fruktköttet måste det hettas upp långt över 42 grader. Vanligen hettas fruktköttet upp och blandas i en härdningsreaktor med natriumhydroxid, fosforsyra, blekjord, aktivt kol samt olika typer av lösningsmedel. Processen skapar transfetter. Kokosolja utsätts då oftats för deodisering (man tar bort smak och lukt av kokos), där man hettar upp den till 230 grader. De som använder denna metod säger : Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Där får vi som konsumenter ta ställning...


Många bredbara fetter, däribland margariner, är inte hälsosamma alls utan genomgår liknande process. I en härdningsprocess förvandlas flytande oljor till billiga bredbara, stabila fetter. De tillverkas vanligtvis med kemikalier så välj hellre ekologiskt smör! Om du är vegan: ha kokosolja på smörgåsen istället. Dessa transfetter förekommer i en mängd livsmedel och höjer nivån av blodfettet Lp(a), vilket är en av de största riskfaktorerna för hjärt/kärlsjukdomar.

Så hur ska du då välja kokosolja?
Enkelt; välj alltid en ekologisk, rå, kallpressad, oblekt, oraffinerad, odeodiserad kokosolja. Ja, den kostar lite mer, men det är det värt! Det finns billigare kokosolja från kopra (äldre kokosnötter) som deodiserats vid ca 100 grader men ej härdats i rektor med syra, kol, lösningsmedel etc. - den kan ej kallas RAW men kan vara ekologisk. Dock är det ej samma kvalite och har ej samma hälsofördelar som en rå, kallpressad olja.

Kul att veta:
Varje kokosträd blommar upp till 13 gånger per år, man kan skörda året runt. Varje träd ger i genomsnitt 60 kokosnötter per år och 10 000 under sin livstid. Vilket träd! Det ger oss: kokosolja, kokosvatten, kokosmjölk, kokospalmsocker, kokosmjöl, kokosnektar, kokosvinäger, kokoschips och kokosflingor...


Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi 3700 Kj/kcal 900
Kalorier från Fett 125
Totalt Fett 100 g
varav Mättat Fett 91,6 g
varav Enkelomättat Fett 7 g
varav Fleromättat Fett 1,7 g
Kolhydrater 0 g
Protein 0 g
Salt 0 g

Förvaring: Oljan kan förvaras i rumstemperatur - behöver ej vara i kylskåp. 

OBS! Den blir flytande vid 24°C, detta förstör ej kvalitén på oljan.


Dosering:
Rekommenderat intag 5-10 gram per dag.


Innehåll:
RAW, ekologisk, kallpressad, Extra Virgin Kokosolja. INCI: Cocos nucifera oil.

Ursprungsland: Filippinerna.


Tillverkare:
AliveFoods, Sverige.Se fler varor

Flytande Stevia utan smak
Flytande välsmakande steviaextrakt. Stevia är en växt som är betydligt sö...
65 kr
RAW sötade Kakaonibs 300 gram
Chokladens ursprung: den råa, obearbetade kakaobönan. Återupptäck denna "gudar...
125 kr
Ekologiskt & Stenmalet Mandelsmör
Underbart stenmalet och ekologiskt mandelsmör tillverkat för hand i Vänersborg. Til...
155 kr
RAW Hampaprotein 1 kg
Med mera än 3.5 gram protein per matsked är hampapulver en av de bästa källorn...
395 kr