Ekologisk kokosolja
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja  i gruppen Raw Food & Superfood / Kallpressade Oljor hos ClearLife.se (10401)
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

329 kr
Raw, ekologisk kokosolja med underbar doft och smak. Detta är en oraffinerad, oblekt och icke-deodoriserad Extra Virgin kallpressad kokosolja av högsta kvalité. Smakar underbart av kokos. Ett nyttig fett med många fördelar. Går att använda till mycket, se nedan. 946 ml i stor glasburk.

Antal: 

Snabb leverans!

Gratis rådgivning här!    

Leveranstid:
Artnr:
10401
Info Lämna omdöme Tipsa en vän Dela

Extra Virgin RAW ekologisk kallpressad Kokosolja


Kokosolja passar i matlagning, i smoothies, i efterätter, som kroppsvård eller att äta som den är.


Kokosolja
är rik på mellanlånga fettsyror, särskilt de viktiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, med en laurinsyrahalt på cirka 50 procent. Kallpressad kokosolja är ett mättat fett och ett nyttigt sådant fett. Till skillnad från annat mättat fett (som har långa fettsyror) består nämligen kokosoljan av mellanlånga fettsyror. Dessa anses vara en mycket viktigt form av fett.


Kokosolja är en stabil olja och passar bäst i matlagning då den tål upphettning till 400 grader, dvs den skapar ej transfetter vid uppvärmning. Du kan använda kokosoljan i grytor, såser, till stekning, i bakning, i din hälsodrink, på smörgåsen eller äta direkt med sked. Ett enkelt och underbart gott sätt att äta den är att tillsätta till ris, quinoa eller gröt.


Hur gör man bra kokosolja?

Jo, den bästa oljan får man från unga kokosnötter, de gröna kokosnötterna. Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. vattnet sjunker ner till botten och oljan samlas i mitten. Man skopar då bort proteinet från ytan och tar försiktigt upp oljan som man sedan hetter upp så vattnet avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader - därav raw.

Hur gör man en mindre bra kokosolja?
Blekning, raffinering och härdning av oljan försämrar smak och hälsosamma egenskaper.
Mindre bra olja kommer från äldre kokosnötter, de bruna, de kallas för kopra. För att utvinna olja ur det fruktköttet måste det hettas upp långt över 42 grader. Vanligen hettas fruktköttet upp och blandas i en härdningsreaktor med natriumhydroxid, fosforsyra, blekjord, aktivt kol samt olika typer av lösningsmedel. Processen skapar transfetter. Kokosolja utsätts då oftats för deodisering (man tar bort smak och lukt av kokos), där man hettar upp den till 230 grader. De som använder denna metod säger : Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Där får vi som konsumenter ta ställning...


Många bredbara fetter, däribland margariner, är inte hälsosamma alls utan genomgår liknande process. I en härdningsprocess förvandlas flytande oljor till billiga bredbara, stabila fetter. De tillverkas vanligtvis med kemikalier så välj hellre ekologiskt smör! Om du är vegan: ha kokosolja på smörgåsen istället. Dessa transfetter förekommer i en mängd livsmedel och höjer nivån av blodfettet Lp(a), vilket är en av de största riskfaktorerna för hjärt/kärlsjukdomar.

Så hur ska du då välja kokosolja?
Enkelt; välj alltid en ekologisk, rå, kallpressad, oblekt, oraffinerad, odeodiserad kokosolja. Ja, den kostar lite mer, men det är det värt! Det finns billigare kokosolja från kopra (äldre kokosnötter) som deodiserats vid ca 100 grader men ej härdats i rektor med syra, kol, lösningsmedel etc. - den kan ej kallas RAW men kan vara ekologisk. Dock är det ej samma kvalite och har ej samma hälsofördelar som en rå, kallpressad olja.

Kul att veta:
Varje kokosträd blommar upp till 13 gånger per år, man kan skörda året runt. Varje träd ger i genomsnitt 60 kokosnötter per år och 10 000 under sin livstid. Vilket träd! Det ger oss: kokosolja, kokosvatten, kokosmjölk, kokospalmsocker, kokosmjöl, kokosnektar, kokosvinäger, kokoschips och kokosflingor....


Klicka här för 15 tips om hur du kan använda kokosolja till kroppen!


Förvaring: Oljan kan förvaras i rumstemperatur - behöver ej vara i kylskåp. OBS! Den blir flytande vid 24°C, det förstör ej kvalitén på oljan.


Dosering:
Rekommenderat intag: 5-10 gram per dag.


Innehåll:
 100% RAW, ekologisk, kallpressad, Extra Virgin Kokosolja. Oraffinerad, oblekt och icke-deodoriserad. INCI: Cocos nucifera oil.

Näringsinnehåll per 100 gram:
Energivärde: 3 700 Kcal/900 kJ
Fett 100 g
Varav: Mättat fett 94,4 g
Varav: Enkelomättat fett 4,9 g
Varav: Fleromättat fett 0,7g
Kolhydrater 0 g
Fibrer 0 g
Protein 0 g
Salt 0 g


Tillverkare: Garden of Life, USA.
Ursrungsland: Filippinerna.


Se fler varor

Mykind Organics Prenatal Once Daily / För Gravida
Garden of Lifes MyKind Organics Prenatal är ett whole food, multivitamin tillskott dvs. tillv...
829 kr
Vitamin Code RAW Vitamin C 60 kapslar
Vitamin Code C-vitamin är ett komplett matbaserat C-vitamin tillskott tillverkat av råa ...
144 kr
169 kr
Mykind Organics Vegan C-vitamin
MyKind Organics C innehåller C-vitamin från ekologisk mat. C-vitamin bidrar bla. till im...
119 kr
Garden of Life RAW Organic Meal Vanilj
Raw Meal är en komplett, ekologisk måltidsersättning med alla näringsämn...
549 kr