Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja  i gruppen Raw Food & Superfood / Kallpressade Oljor hos ClearLife.se (10401)
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja
RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

RAW Kallpressad Ekologisk Kokosolja

319 kr
Raw, ekologisk kokosolja med underbar doft och smak. Detta är en oraffinerad, oblekt och icke-deodoriserad Extra Virgin kallpressad kokosolja av högsta kvalité. Smakar underbart av kokos. Ett nyttig fett med många fördelar. Går att använda till mycket, se nedan. 946 ml i stor glasburk.

Antal: 

Snabb leverans!

Gratis rådgivning här!    

Leveranstid:
Artnr:
10401
Info Lämna omdöme Tipsa en vän Dela

Extra Virgin RAW ekologisk kallpressad Kokosolja


Kokosolja är en av världens mest hälsosamma oljor och mycket god. Passar i matlagning, i smoothies, i efterätter, som kroppsvård eller att äta som den är.


Kokosolja är rik på mellanlånga fettsyror,
särskilt de viktiga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, med en laurinsyrahalt på cirka 50 procent. 


Kallpressad olja är ett mättat fett och den bästa och nyttigaste formen av mättat fett.
Till skillnad från annat mättat fett (som har långa fettsyror) består nämligen kokosoljan av mellanlånga fettsyror. Dessa anses vara en mycket viktigt form av fett, speciellt för energiproduktionen och muskelarbete.

Kokosoljan används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater men till skillnad mot kolhydrater lagras ej kokosoljan som kroppsfett utan ökar ämnensomsättningen. Kokosolja cirkulerar ej i kroppen utan omvandlas direkt i levern till energi. Kokosolja är således en optimal källa vid tex. träning eller dieter där kolhydrater ej ska intas.


Kokosolja är den mest stabila oljan och passar bäst i matlagning då den tål upphettning till 400 grader, dvs den skapar ej transfetter vid uppvärmning. Du kan använda kokosoljan i grytor, såser, till stekning, i bakning, i din hälsodrink, på smörgåsen eller äta direkt med sked. Ett enkelt och underbart gott sätt att äta den är att tillsätta till ris, quinoa eller gröt.


Hur gör man bra kokosolja?

Jo, den bästa oljan får man från unga kokosnötter, de gröna kokosnötterna. Man öppnar dem och sparar kokosvattnet. Fruktköttet skrapas ut och kallpressas så att kokosmjölken rinner ut. Kokosmjölken blandas med kokosvattnet och får vila i rumstemperatur varpå det genomgår en naturlig fermentering. Då separeras protein, fett och vatten från varandra. Proteinet flyter upp till ytan. vattnet sjunker ner till botten och oljan samlas i mitten. Man skopar då bort proteinet från ytan och tar försiktigt upp oljan som man sedan hetter upp så vattnet avdunstar. Kallpressad olja får ej hettas upp över 42 grader - därav raw.

Hur gör man en mindre bra kokosolja?
Blekning, raffinering och härdning av oljan försämrar smak och hälsosamma egenskaper.
Mindre bra olja kommer från äldre kokosnötter, de bruna, de kallas för kopra. För att utvinna olja ur det fruktköttet måste det hettas upp långt över 42 grader. Vanligen hettas fruktköttet upp och blandas i en härdningsreaktor med natriumhydroxid, fosforsyra, blekjord, aktivt kol samt olika typer av lösningsmedel. Processen skapar transfetter. Kokosolja utsätts då oftats för deodisering (man tar bort smak och lukt av kokos), där man hettar upp den till 230 grader. De som använder denna metod säger : Både fosforsyra, blekjord och aktivt kol är godkända processhjälpmedel (av EU), och det finns inga rester kvar i den raffinerade slutprodukten. Där får vi som konsumenter ta ställning...


Många bredbara fetter, däribland margariner, är inte hälsosamma alls utan genomgår liknande process. I en härdningsprocess förvandlas flytande oljor till billiga bredbara, stabila fetter. De tillverkas vanligtvis med kemikalier så välj hellre ekologiskt smör! Om du är vegan: ha kokosolja på smörgåsen istället. Dessa transfetter förekommer i en mängd livsmedel och höjer nivån av blodfettet Lp(a), vilket är en av de största riskfaktorerna för hjärt/kärlsjukdomar.

Så hur ska du då välja kokosolja?
Enkelt; välj alltid en ekologisk, rå, kallpressad, oblekt, oraffinerad, odeodiserad kokosolja. Ja, den kostar lite mer, men det är det värt! Det finns billigare kokosolja från kopra (äldre kokosnötter) som deodiserats vid ca 100 grader men ej härdats i rektor med syra, kol, lösningsmedel etc. - den kan ej kallas RAW men kan vara ekologisk. Dock är det ej samma kvalite och har ej samma hälsofördelar som en rå, kallpressad olja.

Kul att veta:
Varje kokosträd blommar upp till 13 gånger per år, man kan skörda året runt. Varje träd ger i genomsnitt 60 kokosnötter per år och 10 000 under sin livstid. Vilket träd! Det ger oss: kokosolja, kokosvatten, kokosmjölk, kokospalmsocker, kokosmjöl, kokosnektar, kokosvinäger, kokoschips och kokosflingor....


Klicka här för 15 tips om hur du kan använda kokosolja till kroppen!


Förvaring: Oljan kan förvaras i rumstemperatur - behöver ej vara i kylskåp. OBS! Den blir flytande vid 24°C, det förstör ej kvalitén på oljan.


Dosering:
Rekommenderat intag: 5-10 gram per dag.


Innehåll:
 100% RAW, ekologisk, kallpressad, Extra Virgin Kokosolja. Oraffinerad, oblekt och icke-deodoriserad. INCI: Cocos nucifera oil.

Näringsinnehåll per 100 gram:
Energivärde: 3 700 Kcal/900 kJ
Fett 100 g
Varav: Mättat fett 94,4 g
Varav: Enkelomättat fett 4,9 g
Varav: Fleromättat fett 0,7g
Kolhydrater 0 g
Fibrer 0 g
Protein 0 g
Salt 0 g


Tillverkare: Garden of Life, USA.
Ursrungsland: Filippinerna.


Se fler varor

Perfect Food RAW Choklad från Garden of Life
100% raw och ekologisk koncentrerad näring i pulverform. En av de grönaste drinkarna som...
359 kr
Garden of Life Omega-Zyme Ultra Enzymer 90
Enzymer behövs för en lång rad funktioner i kroppen och är nödvändig...
398 kr
Garden of Life RAW Fit 10-pack Coffee
RAW Fit är ett certifierad ekologiskt, raw, växtbaserat proteinpulver. Varje skopa inneh...
449 kr
469 kr
Garden of Life RAW Organic Meal
Raw Meal är en komplett, ekologisk måltidsersättning med alla näringsämne...
529 kr