Chokladtryfflar med saffransfyllning
När du äter dessa chokladägg biter du dig först igenom ett krispigt och rikt chokladskal och når därefter fyllningens smakexplosion av saffran och apelsin. Lyxigt att ställa fram på julens gottebord.
Recept är skapat av Linda Nilsson och kommer från hennes receptbox Rå mat.
Chokladägg
- 3½ dl cashewnötter
- 1½ dl smält kakaosmör
- 1½ dl agavesirap
- 1 tsk vanilj
- ½ g saffran
- ½ msk citronjuice
- ½ tsk salt
- 5 droppar eterisk apelsinolja
Gör så här
- Blötlägg cashewnötterna i 3–5 timmar och skölj dem sedan väl.
- Smält kakaosmöret antingen i vattenbad eller i torkugn.
- Lägg alla ingredienser i din blender och mixa till en slät smet.
- Peta ner smeten från kanterna medan du mixar.
- Häll smeten i en burk och ställ den i kylen i 2 timmar för att stelna.
- Rulla små tryffelbollar av smeten.
- Kyl dem när du gör chokladdoppen.
Chokladdopp
- 1¾ dl kokosolja
- 5 msk smält kakaosmör
- 1¾ dl kokospalmnektar eller lönnsirap
- 1 tsk vanilj
- 2 dl kakaopulver
- ½ tsk salt.
Gör så här
- Smält kokosolja och kakaosmör var för sig i vattenbad eller torkugn.
- Vispa alla ingredienser noga för hand med en ballongvisp. Se till att chokladen blandar sig fint.
- Låt smeten svalna och tjockna lite innan du doppar dina ägg.
- Trä äggen på tunna grillspett och doppa dem i chokladen.
- Ställ ner pinnarna i en stabil kopp och ställ in i kylen i 3 timmar, tills chokladen har stelnat.
- Lirka försiktigt loss äggen. Förvara dem i kylen. Håller runt 2 veckor.
Njut i jul med alla nära och kära!