Tårtrecept från Erika Frosts kokbok Rå Matglädje.
16 bitar
Botten:
2 dl torra dadlar, urkärnade
2 dl hasselnötter
1 tsk stötta kardemummakärnor
vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning:
8 dl cashewnötter, blötlagda i minst 8 timmar
1 dl kokosolja
3 dl finhackad rabarber
1 dl tinade jordgubbar
1 1/2 dl agavesirap
1 nypa vaniljpulver
ev 1/2 dl vatten
Topping:
1 dl kokosolja
2 dl tinade jordgubbar
1 dl agavesirap
2 dl finhackad rabarber
ev 1 dl grovhackade hasselnötter för extra crunch
Till Garnering:
färska jordgubbar, smultron, ätbara blommor som tex. rosor, ringblomma, penseer eller gurkört.
Gör så här:
Börja med att klä bottenskivan av en springfrorm med plastfolie eller annat som bakpapper. Detta är för att underlättta när kakan ska serveras samt att botten blir snyggare.
Botten:
Mixa dadlar, nötter, kardemumma, vanilj och salt tills du har ett kladdigt hack, inte en slät deg. Tryck ut i bottnen i formen och ställ i frysen.
Fyllning:
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga. Smält oljan över ett vattenbad. Mixa nötter, olja, rabarber, jordgubbar, sirap och vanilj. Mixa tills blandningen är helt slät och tillsätt eventuellt lite vatten om smeten är för tjock. Konsistensen ska vara som en kladdkakesmet – inte rinning men inte heller helt fast. Häll fyllningen i formen och låt stå i frysen medan du gör toppingen.
Topping:
Smält oljan över ett vattenbad och se till att samtliga ingredienser håller ungefär samma temperatur. Mixa olja, jordgubbar och sirap till en smet och rör sedan i rabarbern. Häll blandningen över fyllningen och toppa eventuellt med nöterna. Låt stå i frys i minst 8 timmar.
Låt tårtan tina 20-30 minuter före servering och garnera med jordgubbar, smultron och ätbara blommor.