Glutenfria & mjölkfria våfflor
Ingredienser
- 2,5 dl rårismjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl bovetemjöl
- 2 teskedar bakpulver
- 1 tesked salt
- 2 ekologiska ägg (Om du ej vill äta ägg så ersätta med 2 msk chiafrön och 6 msk vatten. Blanda ihop och låt stå ca 20 min tills det blir en pudding)
- 0,6 dl kokosolja
- 3,5 dl mandelmjölk blandad med 1 matsked äppelcidervinäger
- 2 teskedar honung, agavesirap, kokossockersirap eller lönnsirap
Så gör du
- Hetta upp ett våffeljärn.
- Vispa ägg (eller chiapudding), kokosolja och mandelmjölken i en skål.
- Vispa alla de torra ingredienserna i en annan skål.
- Häll över den blöta smeten i den torra och mixa ihop för hand, smeten ska vara tjock men hällbar.
- Fyll våffeljärnet med en skopa smet och låt stå tills klar. Du kan använda kokosolja som smörjmedel i våffeljärnet.
- Om du ej har ett våffeljärn så kan du göra pannkakor istället.
- Njut gärna med god sylt!
Rawsylt med gojibär & chiafrön
Ingredienser
- 2,5 dl bär, tex jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, hjortron – de du gillar mest.Om du använder frysta bär så låt dem tina först.
- 1 dl gojibär som legat i blöt i vatten över natten (häll bort vattnet innan du tillsätter dem)
- 1-2 matskedar honung, xylitol, kokospalmsocker eller agavesirap
- 1 kryddmått vaniljpulver (valfritt)
- 2 matskedar chiafrön
- 2 msk vatten
Så gör du
- Mosa ihop alla bär och sötningsmedel med en gaffel.
- Tillsätt resten och blanda ordentligt.
- Häll upp i en ren burk, gärna med tätslutande lock.
- Låt stå i ca 30 min så att du ser chiafröna svälla.
- Förvara i kyl, den håller sig i ca en vecka.