Imponera på gästerna med underbart goda chokladägg som alla kan äta!
Grundrecept på choklad – ca 12 bitar
1 dl kakaosmör
1/4 dl kokosolja
5 msk kakaopulver
2 msk yaconsirap eller lönnsirap
1 msk lucuma
1 nypa vaniljpulver
1 nypa naturligt salt
Hur gör man?
- Smält kakaosmör i ett vattenbad, rör hela tiden, häll på kokosoljan och rör tills slet. Ta bort från spisen.
- Blanda med övriga ingredienser i en bunke och rör om noggrant hela tiden.
- Häll lite av chokladsmeten i botten av en form, tex en silikonform formad som ägg.
- Lägg sedan i crunch och fyll till sist på med chokladsmet på toppen.
- Låt stelna i kylskåp.
- Om den ej ska ätas direkt förvaras den bäst i kylskåp.
Crunch till chokladen – ca 12 bitar
1 dl kokospalmsocker
1 tsk yaconsirap eller lönnsirap
1 dl helt bovete, som legat i blöt över natten och sedan torkats.
Zest (rivet skal) från 1 ekologisk citron
2 tsk riven, färsk ingefära
1 nypa naturligt salt
Hur gör man?
- Smält kokosockret tillsammans med sirapen eller honungen i en stekpanna på låg värme.
- Häll över i en bunke.
- Rör ner övriga ingredienser noggrant och häll smeten på ett bakplåtspapper.
- Låt svalna tills det stelnar och hacka sedan i små bitar.
Torkning av bovete
- För raw food torkning kan man torka bovete i torkugn över natten, i vanlig ugn 6 timmar på 45 grader eller över dagen utspritt på en plåt.
- Snabb torkning i vanlig ugn går på 20 min i 175 grader.
Om du inte vill ha crunch och vill variera dig så kan du tillföra andra ingredienser till bas choklad receptet som spirulina, chaga svamp, gojibär, bi pollen, maca, kakaonibs, chili, lakrits, pepparmynta, acai, blåbär osv…låt fantasin flöda!