Matcha Chiapudding
2 dl valfri dryck, ex. mandel-, havre- eller kokosmjölk
3 msk chiafrön
1/2 tsk matchapulver
1 nypa vaniljpulver
Söta med honung eller xylitol
- Blanda, låt stå tills det stelnat.
- Dekorera med bär eller frukt.
Matcha Latte
2 tsk matchapulver i en kopp
- Häll på lite 80 gradigt vatten.
- Rör om, fyll på med skummad havremjölk.
- Söta med honung eller annat sötningsmedel, tex stevia droppar
Matcha Smoothie – 2 glas
en banan
2,5 dl färsk ananas
2,5 dl grönkål eller spenat
1,25 dl valfri mjölk
1/2 tsk matchapulver
pressad citron
några is bitar
- Mixa allt i en kraftfull mixer och servera kall.
Matcha Ice Cream Ceremony
2 portioner
2 dl vatten + 2 dl mandel, gärna blötlagd
1 msk kokosolja
1/2 dl kokosgrädde
2 msk agavesirap eller honung
1-2 msk matcha te pulver
1-2 msk honung
1 msk solroslecitin
Så gör du:
- Blötlägg helst mandlarna i åtta timmar, de blir godast då.
- Mixa sedan mandlarna med 2 dl nytt vatten till en tjock mandelmjölk. Det är lättast att mixa nötter i en höghastighets mixer som tex. i en Omniblend.
- Sila av. Mandel resterna som blir över kan du ha en pannkakssmet, i kakor eller en våffelsmet.
- Värm kokosoljan så att den blir flytande i vattenbad.
- Mixa mandelmjölken med kokosoljan, kokosgrädde, lecitin, agavesirap, matcha-te och honung. Ju mer matcha-te-pulver du använder desto mer sötning kan behövas.
- Smaka av och frys in i ca 5 timmar i en silikonform eller i speciella glassformar (finns fina på Panduro i silikon).
Glassreceptet kommer från Erica Palmcrantz Aziz som är en uppskattad rawfood-inspiratör.