Sheasmör - Kvinnas guld
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt
Sheasmör är en underbar kroppsprodukt som uppskattas av många.

Det uppskattas för dess återfuktande effekt och dess "helande" effekt på tex. eksem och andra hudproblem. Det används flitigt på både vuxna, barn och bebisar. Det går att använda som det är eller blanda med andra smörer eller oljor. Det går att använda på de flesta kroppsdelarna och täpper ej till porer.
 
Men vart kommer egentligen sheasmör ifrån?

 

Sheasmör är fettet från nötterna från det vilda Sheaträdet/Karite Nut Tree (Vitellaria paradoxa) som finns i halvtorra savanner i västra och centrala Afrika där det finns en uppsjö av lokal och traditionell kunskap om hur man tillverkar och använder sheasmör. Trädet som sheanöttrena växer på kan bli upp till 300 år gammalt. Nästan alla delar av trädet har någon praktisk användning. Invånarna själva kallar sheaträdet för "livets träd". 


Blomknippen på trädet utvecklas till fruktknippen och de mogna frukterna trillar ner på marken. Innanför ytterskalet finns fruktkärnan (sheanöten). Traditionellt är det kvinnorna som samlar in frukten och gör det tidskrävande arbetet med att extrahera fettet från nötterna. Processen att göra sheasmör är lång. Först ska det yttre fruktköttet avlägsnas, sedan kokas nötterna, sedan krossas nötterna, sedan soltorkas de och slutligen blir de rostade och malda och sedan ska det bli smör.

 

Både Fushis och Akamutis sheasmör kommer från Ghana i västra Afrika och är producerade av kvinnokooperativ. Sheasmöret är en värdefull inkomstkälla för dessa människor och fairtradepriset gör att de kan bygga bättre bekvämligheter för sina samhällen och finansiera projekt för förnybar energi. I samhällen där kvinnor annars har mycket små möjligheter att tjäna sin egen inkomst, är detta mycket viktigt både för deras egen värdighet och deras ställning i samhället. Därför kallas ofta sheasmöret: "Kvinnans guld". Sheasmöret vi säljer är vildskördat dvs. befolkningen använder skörde- och tillverkningstekniker som har använts i många tusen år. 


Vad är skillnaden på raffinerat och oraffinerat sheasmör?


Behandlat Sheasmör har oftast extraherats med hexan eller andra lösningsmedel som är petroleumprodukter. Den extraherade oljan kokas för att driva bort de toxiska lösningsmedel och sedan raffineras den. Raffinering kan omfatta filtrering, deodorisering med het vattenånga, rening med syror och alkalier, blekning med uppsugande pulver, rensning från vaxrester med kyla. Särskilt doften tas bort.


Sheakräm som utvinns på detta sätt innehåller fortfarande oönskade lösningsmedelsrester och dess helande effekter är såklart betydligt mindre eller kanske inte kvar alls. Slutresultatet blir ett luktfritt, vitt smör som kanske är estetiskt tilltalande, men saknar de fuktgivande, läkande och närande egenskaper som finns hos det oraffinerade, ekologiska sheasmöret.

Det är lätt att välja eller hur? Vi väljer den ekologiska, producerad i kvinnokooperativ, såklart! Klicka här för vårt fina urval av ekologiska kroppskrämer.

En liten fin film från en by i Ghana där de tillverkar sheasmör:

 
2017-10-26 @ 00:00:00