Raw Pepparkakor / till 30 hjärtan:
5 dl ekologisk mandel
2 ½ msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
5 tsk kanel
5 krm ingefära
25 nejlikor, stötta med mortel eller ca 5 tsk malda
5 msk honung
10 dadlar Hur gör du?
- Kör mandlar till ett fint mjöl i matberedaren.
- Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig.
- Lägg i kryddorna och saltet, kör igen.
- Tillsätt kryddorna och kör tills allt blanda sig ordentligt med smeten.
- Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra.
- Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord.
- Torka gärna i torkugn (eller vanlig ugn på låg värme) på 42 grader i 24-30 timmar, tills de har blivit hårda. Tiden varierar beroende på tjockleken på pepparkakorna.
Raw Marsipan:
1 liter ekologisk mandel
1-1 ½ dl honung
3 msk vatten
en nypa salt
1 msk mandelolja
Färga med:
Spirulina 1-2 tsk / 1 msk acaipulver / 1 tsk gurkmeja Hur gör du?
- Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren eller använd mandelmjöl.
- Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa.
- Dela degen i tre lika delar och lägg i tre skålar.
- Färga spirulina, acai och gurkmeja. Arbeta in med händerna.
- Forma till fina marsipan figurer.
Recepten kommer från Erica Palmcrantz Aziz / Blogg: Rawfood by Erica. Erica vill sprida magin i raw food till andra människor utan pekpinnar och rädsla för att göra fel. Hon inspirerar människor att hitta sitt sätt att äta mer raw food genom Raw Life Education (en utbildning där du kan använda verktygen du får till att bli raw food inspiratör, raw food kock eller på något annat sätt använda dem till att sprida raw food livsstilen), föreläsningar, event och genom att skriva böcker.
Filmen under är en grön smoothie recept från Ericas senaste bok, Superfood Boost. En grön smoothie fungerar året runt tycker vi. Kan vara mycket uppfriskande under jultider då det kanske slinker ner en och en annan chokladbit =).