Har du torr hud eller eksem som blir värre under vintern? Vi delar 5 tips.
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt


Har du mycket torr hud eller eksem? Blir det värre nu under den kalla och torra vinterårstiden? Här kommer 5 tips för att motverka det:
 
1. Ät rent. Matvanor är det viktigaste, något vi alla vet men ibland upplever är svårt att förändra. Dock är det just näring som gör störst skillnad för vår hälsa på alla plan, även för huden.
Mat att undvika: Mjölk och vete / gluten är vanliga triggers för eksem och hudproblem. Undvik även vitt socker och friterad mat samt konstgjorda tillsatser.
Mat att äta: Grönsaker, groddar och fermenterade grönsaker. Hälsosamma fetter, som olika kallpressade oljor, kokosnötsolja och avokado. Pumpafrön och chiafrön. Inta gärna mjölksyrabakterier och/eller kolostrum som kan göra stor skillnad för huden, då huden ofta speglar matsmältningen. D-vitamin är en annan produkt som många med eksem har haft goda resultat från. Om du misstänker d-vitamin brist så inta minst 2000 IE per dag.

2. Tillför fukt i hemmet. Torra hemförhållanden kan göra huden och speciellt eksem värre, då kan man dra nytta av en luftfuktare i hemmet.

3. Motverka stress. Stress är ofta en utlösare för eksem och psoriasis. Höga kortisolnivåer (våra stresshormoner) förvärrar inflammation i hela kroppen, inklusive i huden. Avslappning är nyckeln. Var försiktigt med för stora mängder av stimulantia som kaffe, kakao och alkohol. Om du har svårt att slappna av på kvällen är magnesium dryck en ypperlig sak.

4. Använd naturliga produkter. Se till att dina skönhets-, hygien- och rengöringsprodukter är naturliga. Om du har mycket känslig hud kan det även vara bra att undvika doft på produkterna även om de har naturligt innehåll. Smörj gärna in kroppen med ren kokosolja, sheasmör eller magnesiumlotion. Smörj in huden dagligen! Kokosoljan gör sig lika bra i magen som på huden.

5. En dag på stranden med sol, det är inte så lätt att få om man inte åker på semester till solen. Många med problem hud rapporterar att de blir bättre när de fått sola lagom och bada i havet. Så om du har möjlighet är solrum något som bidrar med värme, avslappning och solljus, det är en underbar upplevelse. Vi vet att det finns i bla. Stockholm, Göteborg, Borlänge, Skellefteå och Karlstad.
 
Havet kan du ta hem till dig genom att göra en havsspray:
Ingredienser:
2,5 dl kokt vatten. I stället för kokt vatten kan man välja örtte så länge som teet är tillverkat av torkade örter. Kamomill te fungerar utmärkt för känslig hud.
1 msk Himalayasalt eller havssalt
1 nypa bittersalt (epsomssalt)
Tillsätt salt och epsomssalt i det varma vattnet och rör om tills saltet är helt upplöst.
Förvara lösningen i en glasburk eller sprayflaska. Applicera på huden genom sprayning eller om du är mycket känslig dutta lösningen på huden med en bomullstrasa.
2018-01-12 @ 16:21:01