Vad är Jordmandel / Tigernöt / Chufa?
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltFör dig som inte tål nötter!
 
Jordmandel är trots namnet ingen nöt utan en art i familjen halvgräs. Växtens rotknölar kallas för jordmandel eller tigernöt på svenska, chufa på spanska och tiger nuts på engelska. Det är en rotknöl helt enkelt som potatis och odlas bla. i Spanien och västra Afrika. Chufa är populärt i paleo dieten, iallafall i USA, inte lika stort i Sverige ännu. I Paleo-världen är tigernötter mest kända som en källa till bra lösliga fiber; prebiotiskt fiber som matar de goda bakterierna i tarmen.

Förutom bra fiber är jordmandel rik på antioxidanter, vitaminer (speciellt vitamin E) och mycket rik på mineraler (som kalium och järn). De har ett lågt GI (glykemiskt index) och höjer inte blodsockre
t. De sägs vara en superfood som bla. boostar vårt system, normaliserar blodtrycket och håller det "onda" kolesterolet i shack. I kinesisk medicin används tigernötter för att stärka levern, stimulera hjärtat samt för normal sexuell funktion.

De går bra att äta som de är men bör blötläggas (ca 6 timmar) så de ej blir för hårda. De kan malas till mjöl i en mixer och användas vid bakning. Man kan göra pannkakor, pajskal m.m. Man kan även göra "mylk" på dom, precis som med nötter och frön. Eller så kan man tex göra en god pesto.

Chufa är perfekt för både en glutenfri kost och nötallergiker. Förutom att det är en mycket näringrik liten knöl så är de goda, de har en smak som är mild nötig men åt det söta hållet och gör en riktigt god mylk.

Cufamylk:
3 dl tigernötter / chufas / jordmandel

Tvätta 3 dl tigernötterna ordentligt, lägg dem i en skål, täck dem med kallt vatten och låt dem vara i 18-24 timmar. Dränera och häll dom i en kraftfull mixer med ca 8 dl vatten, mixa på hög hastighet i 2 minuter.Använd sedan mjölkpåse (det hittar du här) för att få en fin mylk.

"Horchata" är en söt dryck gjord på chufa nötter från Valencia i Spanien. Horchata serveras både kyld och varm, med lite sötning som stevia, xylitol, rå honung och en nypa kanel och eventuellt vanilj. En annan intressant tillsats är lime zest; lägg i lite rivet lime skal i glaset innan du häller upp mylken och drycken får en ny smak.

Chufapesto:
1 stor basilika
2 dl tigernötter (blötlagda i 6 timmar)
1-2 vitlöksklyftor
2 msk extra virgin ekologisk olivolja
havssalt efter smak
Mixa allt i en kraftfull mixer.
2018-02-22 @ 00:00:00