Blå-gröna alger är en av de mest näringsrika matvaror som existerar på planeten.
De mest konsumerade formerna av blågröna alger är två sorter; Spirulina och AFA-alger. De har båda superfood status på grund av sina höga koncentrationer av näring.
Blågröna alger innehåller nämligen en hög koncentration av näringsämnen som vitaminer, mineraler, enzymer, essentiella aminosyror.
De är även rika på biologiskt aktiv klorofyll, protein och fytonäringsämnen. Dessutom så är algernas imponerande näringsinnehåll lättupptagligt.
Det är en mycket bra föda för veganer, vegetarianer, de som tränar mycket, barn, ja, alla som vill tillföra extra näring och färg till sin mat.
Det passar alla olika slags kostgrupper som paleo, keto, lchf, raw food, antiinflammatorisk kost, regnbågskost m.m.
Våra tre favoriter
1. Hawaiian Spirulina
Den Hawaiianska spirulinan från Nutrex innehåller Spirulina Pacifica som är rik på protein, vitaminer som A, K1, K2, B12, mineraler och spårämnen, fytonäringsämnen såsom karotenoider (bla, beta-karoten), GLA, SOD och fykocyanin, klorofyll samt antioxidanter.
Deras Spirulina Pacifica odlas i färskvattensdammar på Kona kusten på Big Island of Hawaii.
Sötvattnet kommer från akviferer (vattnet filtrerats naturligt genom lavasten) och de lägger till ca 5% djupt havsvatten (från 600 meters djup) för att få unika spårämnen i slutprodukten.
Rent vatten producerar en ren slutprodukt och man kan smaka skillnaden.
Nutrex Hawaii Ocean Chill Drying™-metod torkar spirulinan på bara 3-7 sekunder samt eliminerar oxidation och skador på karotenoider, enzymer och andra näringsämnen. Metoden använder mycket kallt, djupt havsvatten för att ge fukt och använder bara mindre än en procent syre för att bevara fytonäringsämnena.
2. Biosuperfood
Biosuperfood innehåller 4 stycken sorters mikroalger; Spirulina Pacifica, Spirulina Plantensis, Dunaliella och Astaxantin från Heomatoccoccus Pluvialis.
Astaxantin är ett unikt pigment som räknas till en av de mest biologiskt aktiva antioxidanterna. Dunaliella Salina är en encellig saltvattensalg som är mycket rik på bla. betakaroten.
Biosuperfood ger komplett protein, inklusive alla essentiella aminosyror, vitamin A, B, C, E, K, mineraler och spårämnen, enzymer, essentiella fettsyror, klorofyll, fytonäringsämnen, antioxidanter, och karotenoider.
Dessa alger har valts ut bland tusentals ingredienser som Dr. Kiriac* testade under en mångårig forskning med målet att hitta en kombination som kunde bidra till hälsa för alla.
*BioNutrition som tillverkar Biosuperfood bildades av Dr Michael Kiriac efter en omfattande forskning i ämnet av alger och deras näringsmässiga och helande egenskaper.
Dr Kiriac är en av världens ledande auktoriteter på algnäring och mottagit många internationella utmärkelser och medaljer för sin forskning och slutsatser i algnäring och ekologi.
Biosuperfoods alger odlas i Sibirien under kontrollerade förhållanden i glasrör helt skyddat från atmosfären.
Där pumpar de upp källvatten från 600 meters djup i vulkanrika jordar som innehåller 92 olika spårämnen, inklusive selen och bikarbonat, med en ideal temperatur på 35-37 grader, direkt in i bioreaktorerna utan kontakt med luften.
Den idealiska miljön för algtillväxt är därmed helt kontrollerad och innehåller absolut inga miljögifter. Algerna odlas utan gödningsmedel, pesticider, antibiotika, tillväxthormoner eller tillsatsämnen av något slag.
Trots denna noggranna kontroll, testas dessutom varenda sats för bakterier, bekämpningsmedel, tungmetaller, inklusive strålning och andra miljögifter.
3. E3AFA alger
E3Live tillverkar en unik blå-grön alg – AFA algen (Aphanizomenon flos-aquae) som ger ett fullt spektrum av 65 lättillgängliga vitaminer, mineraler, spårämnen och aminosyror samt har mer biologiskt aktivt klorofyll än alla andra kända livsmedel och är en källa till en lång rad antioxidanter.
De innehåller även högvärdigt protein, alla B-vitaminer, det blå pigmentet fykocyanin samt Fenyletylamin ”PEA”, som vi även hittar i kakao.
AFA-algerna skördas från Upper Klamath Lake i södra Oregon i USA som är naturligt rik på spårämnen. Algerna filtreras sedam för att bevara den mest levande näringen och renas därefter ytterligare genom centrifugering. Algerna kyls sedan och säljs fryst eller torkad som ett pulver.
E3Live använder sig av Refractance Window™-torkning med cirkulerande vatten vid atmosfärstryck för att transportera värme till den produkt som ska torkas.
Den fuktiga produkten appliceras på den övre ytan av ett infrarött genomskinligt transportband av plast som flyter på ytan av det uppvärmda, cirkulerande vattnet. Vattnet återcirkuleras och värms upp kontinuerligt så att temperaturen bibehålls när värmeenergin överförs till produkten.
Till skillnad från varmluftstorkar som kräver flera timmar eller frystorkar som tar mellan 12 och 72 timmar, tar Refractance Window-torkar bara 2 till 6 minuter för att torka de flesta produkter.
Refractance Window-torkning har stora fördelar då ingredienser utsätts för mycket mildare temperaturer och slutprodukterna bibehåller höga nivåer av sensoriska egenskaper, såsom färg, smak och arom.
Faktorer som bidrar till deras kvalitet är var och hur de skördar, överlägsen filtrering och lagring samt löpande kvalitetskontroll och tester av alla deras produkter.
Alla E3Live´s produkter testas grundligt av oberoende USDA certifierade laboratorier för livsmedelssäkerhet och hållbarhet samt genomgår diverse andra renhetstester.