Olivolja för hälsan
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltVi har nog alla hört att äkta, högkvalitativ extra virgin olivolja är mycket välgörande för hälsan.

Olivolja har antiinflammatoriska föreningar, antioxidanter och många makronäringsämnen som är goda för hjärta och kärl. Dess fördelar inkluderar sänkning av inflammationer, mindre hjärtsjukdomar, hjärnhälsa; motverkar depression och demens och ger näring till huden.
 
Olivolja bör avnjutas kall, ringlad på en sallad, på grönsaker eller annan mat. I studier har det visat sig att olivolja i kombination med starkt färgade grönsaker ger oss maximalt absorption av karotenoider. Till varm matlagning rekommenderar vi istället kokosfett eller avokadolja.
 
Den mest vanligt förekommande omega-9 heter oljesyra och finns i höga mängder i olivolja. Oljesyra är känd för att vara hälsosam och kan bekämpa fria radikaler. Att olivoljan blivit känd som en "olja för hjärtat" är förmodligen på grund av det faktum att oljan är rik på polyfenol* antioxidanter och att oljan balanserar effekterna av omega-6 utan att orsaka skador på omega-3 hälsoeffekter. Man har sett att omega-9 kan vara av stor vikt för blodfetterna, genom att bidra till sänkningen av det ”onda” LDL-kolesterolet och förhöjningen av det ”goda” kolesterolet HDL. I länderna runt Medelhavet, där man traditionellt använder mycket olivolja i kosten, har kvinnorna visat en lägre risk för bröstcancer. Omega-9 finns även i tex. avokado och macadamianötter.
 
Polyfenoler* är en typ av många hälsofrämjande antioxidanter som finns i extra virgin olja. Liksom andra antioxidanter bekämpar polyfenoler oxidativ stress och kan kämpa mot åldringsrelaterade sjukdomar som hjärtsjukdomar och högt blodtryck. Oliv polyfenoler innehåller också starka antiinflammatoriska egenskaper. Man tror att två matskedar extra virign olja per dag är tillräckligt för att ge dessa antiinflammatoriska fördelar. Olivolja innehåller mycket vitamin E som är en kraftfull antioxidant.
 
Men med allt detta i åtanke skapas tyvärr inte all olivolja lika. Så välj noggrant. Olivolja är helt enkelt oljan extraherad från olivfrukten. Ändå finns det flera kvaliteter och kvaliteter av olivolja.
 
Vad är skillnaderna?

Extra virgin olivolja är olja från första kallpressen, utan tillsatser, utan kemisk eller termisk bearbetning, dvs ingen värme används, och det är därför en naturligt mycket välgörande produkt. För att kvalificera sig som "extra virgin" måste oljan uppnå vissa standarder för arom och smak med avseende på dess fruktighet, bitterhet och styrka och den måste ha särskilda egenskaper såsom surhetsgraden mindre än 0,8%. Denna typ av olja har höga antioxidantnivåer och erbjuder de mest näringsrika fördelarna och även de mest smakrika upplevelserna.

Virgin olivolja har en högre surhetsgrad (upp till 2%), lägre nivåer av näringsämnen, och vissa brister som påverkar dess arom och smak, vilket kan ha uppstått på grund av användning av mer mogna oliver eller för att den kommer från andra pressningen (efter att extra virgin är tillverkad). Den är därför billigare än extra virgin men kan fortfarande vara en olivolja av bra kvalité. Den har också en "lättare" smak jämfört med de flesta extra virgin oljor, på grund av dess lägre antioxidanthalt.

Raffinerad olivolja är olja som på grund av många defekter är olämplig för konsumtion och utsätts då för fysisk eller oftare kemisk bearbetning för att avlägsna defekterna och göra den ätbar. Kemisk bearbetning innefattar att behandla den med lösningsmedel som natriumhydroxid och utsätta den för höga temperaturer och andra bearbetningsmetoder för att producera olja som är färglös, smaklös och luktfri. Resultatet blir inte bara att defekterna avlägsnas utan även dess viktiga näringsämnen och antioxidanter. Denna olja kan ibland blandas med andra vegetabiliska oljor eller få smak tillsatt.

Det är lätt att välja, titta på flaskan så står det. Att sedan välja en ekologisk olja kan höja priset men är väl värt pengarna.
2018-04-22 @ 00:00:00