Sjögräs - en näringsrik föda för alla
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt



Varför äta sjögräs/alger? Jo, det är ett enkelt sätt att få i sig massor av näring och så är det ju så gott.

Sjögräs/alger är en utmärkt källa till mikronäringsämnen inklusive folat, kalcium, magnesium, zink, järn och selen, det är en bra källa till jod. Sjögräs är även en bra källa till antioxidant fytonäring (tex Dunaliella Salina är orange pga av dess höga halt betakaroten, vitaminer och lösliga fiber.

Sjögräs har låg fetthalt, men bra med lösliga fiber, vilket bidrar till att kontrollera blodsockernivån och hålla magen i rörelse. De är avgiftande och renande, stärker vår benstomme, skyddar mot strålning och stärker blodet samt immunförsvaret. De är även stärkande för hud och hår. Så tillför lite sjögräs till din matlagning idag!

Alger bor både i sötvatten och havsvatten, medans det som vi kallar för sjögräs bara bor i havsvatten. Sjögräs avser dock flera arter av makroskopiska, multicellulära, marina alger; vissa typer av röda, bruna och gröna alger:

*Grönalger som havssallat, luva och dunaliella salina.
*Brunalger som kombu, arame, kelp, wakame och hijiki. Kelp är benämning på den torkade och malda kombun.
*Rödalger som dulse och nori.
*Blågröna alger (som vi skrivit om tidigare) som spirulina, AFA-alger och chlorella.
*Flera svenska alger går även att äta, bland annat knöltång, som växer i lugna lägen.



SJÖGRÄS RECEPT

Aramemarinad

30 g arame alger
1/2 dl tamari
1 stor bit fin riven ingefära
Saften från en lime
Blötlägg först algerna i 10 min och skölj av dem, lägg dem i en stor bunke. Blanda marinaden och häll över algerna. Låt stå minst 30 min svalt.
Detta är en fin början till massor av recept. Du kan sedan blanda dom i en sallad eller med grönsaker du gillar, tex med vår-sparris. Självklrat går det att tillföra vitlök, chili, peppar, sesamfrön till marinaden, efter dagens smak-längtan.

Med sparris och purjolök:
Ta bort den hårda änden på sparrisen, ca 2 cm. Skär sparrisen i bitar ca 2 -3 cm lång. När vattnet börjar koka, blanchera dom i ca 5 minuter. Ta ut dem och dra dem under kallt vatten för att de ska behålla sin ljusa gröna färg. Sautéa purjolöken. Blanda den, sparris och arame. Sautéa allt ett par minuter och det är klart.

Arame/Miso/Svamp sallad:
1 rödkålshuvud, strimlat
30 gram arame (blötlägg först algerna i 10 min och skölj av dem)
3 morötter / strimlade
1/2 - 1 medium jalepeño eller habanero pepper
5 dl Shitakesvamp (eller annan svamp) skuren i längre bitar / marinerad
Svampmarinad:
1 dl olivolja
1 dl tamari
1 tsk kokossocker
Låt svampen marinera i minst 30 minuter.
Misodressing:
1 dl ljus miso
1 dl apelsinjuice, färskpressad
1 msk lönnsirap
2 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta (skalad/hackad)
2 msk ingefära, riven.
2 msk tamari
I en stor skål kombineras rödkål, arame, morötter och malet varm peppar. Häll över miso dressingen, låt vila i några minuter. Toppa med marinerade svampar och lite mer dressing innan du serverar. Ät gärna med pinnar.

Gucamole med sjögräs:
1 msk Dulse eller Sea Salad.
(Dulse ska tvättas och klippas).
1 avokado, hackad i tärningar
1 salladslök - hackad
1 msk citronsaft
1/2 tsk cayennepeppar
Mixa ihop allt.

Hommus med sjögräs:
1 stor näve Dulse (Dulse ska tvättas och klippas).
5 dl kokta eller groddade kikärtor eller mungbönor
2 msk citronsaft
Smaka av med salt & peppar
Mixa ihop allt.

Dressing med Kelp:
1 dl cashewnötter (blötlagda)
1 dl vatten
1 msk extra jungfruolja olivolja
1 msk näringsjäst
juicen från 1/2 citron
1 tsk dijon senap
1 msk kapris (hackade)
1 vitlöksklyfta (hackad)
1 tsk tamari
1 tsk kelp pulver
Blanda cashews med vatten i kraftfull blender tills som len ”grädde”
Tillför resten av ingredienserna, mixa igen till lent.
Om dressingen är för tunn, tillför 1/2 tsk chiafrön, om för tjockt tillför mer vatten.
Smaka av med salt och peppar.




2018-04-23 @ 00:00:00