PIZZA PÅ BLOMKÅL / VEGAN / GLUTENFRI / MJÖLKFRIFör 1 person
Pizzadeg:
5 dl blomkål
1 chia ägg = 1 msk Chiafrö (3 msk i vatten i 20 minuter)
2 msk Chiafrö
3 msk näringsjästpulver
½ tsk vitlökspulver
½ tsk oregano
½ tsk havsalt
¼ tsk svartpeppar
Katalansk tomatsås:
2 dl hackad röd paprika
2 vitlöksklyftor – hackade
2,5 dl rostade mandlar
2 dl passerade tomater
2 matskedar sherry vinäger
1½ tsk rökt paprika
¼ tsk cayennepeppar
¼ tsk havsalt
1 dl olivolja
Veganost:
2,5 dl valnötter (blötlagda)
1½ msk näringsjästpulver
½ tsk havsalt
Toppings:
Två stora nävar rucola
2 dl mogen avokado – i kuber
1 dl skivade körsbärstomaterSjälvklart kan du här lägga till vad du vill =)
Hur gör man?
Pizzadegen:
Mixa blomkålen i en kraftfull mixer tills texturen liknar ris.
Steama blomkålsriset ” i ca 5 minuter, låt svalna.
När det är kallt, lägg det i en nötmjölkpåse och kläm för att ta bort allt vatten.
Sätt sedan alla ingredienser för ”degen” i en stor skål och knåda med händerna tills du får en degboll.
Gör degen till en rund platta om ca 1 cm tjock
Placera den på ett bakplåtspapper och laga i ugnen i ca 30 minuter.
Tomatsås:
Placera mandlarna i en mixer i ca 10 sekunder.
Tillsätt resterande ingredienser utom olivolja och mixa igen tills det är väl blandat och tillsätt sedan gradvis i olivoljan.
Veganost:
Placera alla ingredienser i en mixer och mixa i 20 sekunder.
Göra pizzan:
När skorpan kommer ut ur ugnen, lägg på tomatsåsen.
Lägg sedan på toppings.
Strö på veganost och servera.Bon appetit!
Recept:Garden of Life, USA.