Sommarlemonad med xylitol
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt




Gurk Lemonad
2 ekologiska gurkor
1 bunt färsk mynta
1/2 tsk rivet ekologiskt citronskal
2 dl juice från en citron
10 dl varmt vatten (kokt först)
5 msk xyltiol*
Dekorera med iskuber, skivad gurka och färska mintblad

  • Tvätta gurkorna ordentligt. Välj ekologiska.
  • Riv gurkorna med skalet i en skål (lämna en bit till skivor att dekorera med).
  • Mortla mintbladen och citronskalet och häll i skålen.
  • Häll allt i en nötmjölkspåse eller liknande.
  • Häll vätskan som kommer ut i en skål, låt stå.
  • Detta går även att göra med en mixer men smaken blir ej lika framträdande då.
  • Mixa xyltiol och citronjuice i det varma vattnet tills xylitolen löses upp.
  • Kombinera det med gurkjuicen.
  • Kyl ner i kylskåp i minst en timme och servera i to go flaskor, glaskanna eller stora glas.
  • Dekorera med gurkskivor, isbitar, färska myntablad.
    *Vad är Xylitol? Xylitol kallas även för Björksocker och har 40% mindre kalorier och 75% mindre kolhydrater än vanligt vitt socker. Björksocker kan användas som vanligt socker, med undantag för bakverk som kräver jäst. Dessa xylitolkristaller kommer från björk- och bokträd från Finland.


 
Vattenmelon Lemonad
1 mellanstor vattenmelon i kuber
1 dl xyltiol
1 stor bunt basilika - hackad i större bitar
1 stor bunt hallon
Några basilika blad och hallon för garnityr
Juice från 3 st citroner

  • Placera vattenmelonen i bitar i frysen tills det fryst (det tar ca 2 timmar).
  • Under tiden värmer du xylitolen och 2 dl vatten i en liten kastrull över medelvärme, rör om tills sockret är helt smält, ca 5 minuter. Stäng av värmen, tillsätt den hackade basilikan och rör om. Låt stå i rumstemperatur, minst i 1 timme.
  • När vattenmelonen är helt fryst lägger du hälften i en mixer. Häll i basilikasockret i mixern, använd en spatel för att pressa ner basilikan för att extrahera så mycket smak som möjligt.
  • Tillsätt citronsaften, hallonen och mixa tills blandningen är mestadels slät.
  • Tillsätt kvarvarande vattenmelon och fortsätt att blanda tills blandningen är helt jämn.
  • Skeda upp innehållet i fina glas och dekorera med basilikablad och hallon.
2018-06-03 @ 00:00:00