På Glimja försöker vi leva så hälsosamt vi kan för att förebygga sjukdomar och förkylningar. Men ibland händer det ändå att vi blir sjuka! I denna artikeln delar vi våra bästa tips för att förkorta förkylningstiden och stärka kroppens återhämtning!
Vårt immunförsvar ingår i ett komplext system vars uppgift är att försvara oss mot infektioner och sjukdomar orsakade av bakterier, virus, svampar och parasiter. Det allra bästa är såklart att du stöttar ditt immunförsvar med allt det behöver redan innan du blir sjuk. Till exempel med näringsrik mat, rent vatten, fungerande matsmältning, rörelse/motion, avkoppling/återhämtning .m.m.
Men vad gör vi när förkylningen ändå smyger sig på med den värsta timingen någonsin?
Våra 5 bästa tips på hur du kan förkorta förkylningen:
- Drick extra vatten, gärna med pressad citron, ingefära och rå honung i. Detta hjälpa till med cirkulation, utrensning och återfuktning av kroppens vävnader vilket är essentiellt för bra återhämtning.
- Ät mycket av grönsaker, groddar, frukt, bär, alger osv, ren och lättsmält mat. Sådan mat belastar inte systemet i onödan utan låter kroppen ta hand om virus eller bakterier och fokusera på återhämtning.
- Ta extra av dessa tre viktiga näringsämnen för ditt immunförsvar:
- C-vitamin – stödjer immunförsvaret och stärker vita blodkroppar. Många experter rekommenderar flera gram C-vitamin i 5 dagar eller tills förkylningen är över. Allra bäst är att sprida ut det och ta t.ex. 1-2 gram C-vitamin varannan till var tredje timme som en dunderkur. Gärna tillsammans med andra immunstärkande stärkande ämnen, som t.ex. zink, honung och ingefära.
- Zink – är en kraftfull antioxidant som stödjer immunförsvaret. Tas med fördel tillsammans med C-vitamin som en kur; 7,5 mg zinksulfat upp till 4 ggr/dag i 5 dagar.
- D-vitamin – stödjer immunförsvaret och hela kroppens hälsa. Kan vara bra att fylla på lite extra under en förkylningsperiod, upp till 5000 IE / dag i 5 dagar.
- Lägg till en eller flera immunstärkande örter:
- Vitlök, rå eller som kosttillskott – motverkar virus, bakterier och svamp.
- Oreganoolja – örten oregano är precis som timjan mycket kraftfullt mot virus och bakterier. Tas som en kur: 6 droppar 2-3 ggr/dag i två till tre veckor.
- Propolis – är binas eget skydd mot virus och bakterier. Denna halsspray gör ett effektivt arbete vid minsta tecken på känningar i halsen. Och denna nässpray med propolis och timjan är 100% naturlig och effektiv vid nästäppa.
- Ört-te med pepparmynta, timjan och/eller salvia. Örter bör alltid finnas tillhands hemma i husapoteket vid förkylning eller influensa men går såklart att njuta av året runt då de alla är välgörande över lag. Du kan dricka dom separat eller blanda dom, och eventuellt söta dom med honung.
Ört-te är enkelt att göra: 1-2 tsk i en kopp hett vatten, dra i 10 min. Sila bort.- Pepparmynta är bra vid feber och huvudvärk. Pepparmynta är även mycket bra för matsmältningen.
- Timjan används ofta vid hosta. Timjan motverkar bakterier, virus och parasiter.
- Salvia kan vara bra vid virus och ont i halsen. Salvia är mycket bra för immunförsvaret och blodet. Det går även att gurgla örtte gjort på salvia vid ont i halsen.
- Undvik ämnen och tillagningsmetoder som belastar kroppen i onödan:
- Vitt socker. Sänker immunförsvarets aktivitet med upp till 30% och ger samtidigt ovälkomna bakterier och svamp en bra källa till näring.
- Mjölkprodukter, speciellt vid hosta. Mjölkprodukter är ganska svårsmälta och fungerar ofta slembildande i vårt system.
- Vitt mjöl (i bröd, pasta, sockrade flingor etc). Har liknande effekt som socker, och kan vara extra störande vid överkänslighet mot gluten – vilket är vanligare än många tror: de allra flesta av oss får irritation i tarmväggarna av raffinerat mjöl, vilket i sin tur är störande för immunförsvaret.
- Starkt stekt och friterad mat. Bidrar till fria radikaler och extra arbete för levern och matsmältningen vilket tar energi från den verkliga uppgiften just nu; att oskadliggöra inkräktare i form av virus och/eller bakterier.
- Vitt socker. Sänker immunförsvarets aktivitet med upp till 30% och ger samtidigt ovälkomna bakterier och svamp en bra källa till näring.