Varför köpa äkta ekologisk tvål?
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltVermont Soap Organics i USA tillverkar unika och naturliga kroppsvårdsprodukter av nytta och värde. De är också ett exempel på hur företag kan bidra till positiv social förändring. De betonar helheten i alla avdelningar inom företaget genom kommunikation, deltagande i tillväxtprocessen och ansvarstagande bland medarbetarna.

De förbinder sig att bedriva sin verksamhet på ett miljömedvetet sätt och betonar återanvändning och återvinning och kanske det allra viktigaste för miljön; de använder endast naturliga bas ingredienser från hållbara källor i alla sina produkter.

Deras produkter är certifierade enligt USDA ekologiska livsmedel standard (USDA Organic) från Vermont Organic Farmers (VOF). Självklart innehåller inga av deras produkter dolda djur ingredienser vilket annars är vanligt i konventionell tvål.

Vad är Castile tvål?

Ordet Castile i Vermont Soaps Organic´s flytande Castile tvålar är en referens till La Castilla - en region i centrala Spanien som historiskt är betydande i tvålskapandets historia. I Amerika betyder Castil en tvål som tillverkas med olivolja, oftast en flytande tvål av olivolja och kokosnötsolja.

Men kontrollera alltid dina ingredienser - vissa företag lägger till syntetiska kemikalier till deras så kallade Castile tvål. Det gör inte Vermont Soap Organics. Och alla deras ingredienser är ekologiska och noggrant utvalda.

Deras flytande Castile tvål innehåller bara förtvålad kokosolja, jojobaolja, olivolja, eterisk olja för doft (olika beronde på vilken doft du köper), rosmarinsextrakt som naturligt ”konserveringsmedel” och aloe vera. Inget annat. Och den är 100% ekologisk.

Deras skummande tvål innehåller bara aloe vera juice, förtvålade oljor av kokosolja, sheasmör olivolja, solrosolja, och jojobaolja, vegetabiliskt glycerin (glycerin), eterisk olja för doft samt rosmarinsextrakt som naturligt ”konserveringsmedel”. Och den är 100% ekologisk.

Hur tillverkas då deras fasta ekologiska tvålar?

Jo, de tillverkas med hjälp av en modern version av en 250 år antik metod. Certifierade ekologiska oljor av palm-, kokosnöt-, oliv- och palmkärna (alla oljorna kommer från hållbara källor) blandas vid exakta temperaturer med en alkalisk lösning*.

*För att göra tvål måste man ha en olja (som är en syra), en alkalibas och vatten. Förtvålning är en reaktion mellan dessa ingredienser som resulterar i skapandet av tvål. Oljan och alkalin undergår en förändring i struktur för att bilda fast eller flytande tvål. För alkalibasen är det tradition att använda kaliumhydroxid (INCI: potassium hydroxid) för att göra flytande tvål och natriumhydroxid (INCI: sodium hydroxid) för fast tvål. 

De oljor som används i dessa ekologiska, handgjorda tvålar är noga utvalda av de som skapar tvålen med tanke på karaktären som de ger till den slutliga tvålen. På Vermont Soap använder de ekologisk olja av högsta kvalitet. De har prövat sig fram under lång tid och kommit fram till den bästa blandningen av oljor. Kokosolja skapar partier av glycerin, gör bra lödder och är mycket stabil. Olivolja har naturliga antioxidanter och gör tvålen krämigare. Varje olja används för en specifik anledning.

Märk att olja och alkali måste vara i perfekt balans för att göra den perfekta tvålen,  om man tillför för mycket av en specifik olja blir det inget bra. Detta är vetenskap som tar lång tid att lära sig och efter flera månader med otaliga försök hittade Vermont Soap det perfekta receptet.

Hos Vermont Soap blandas satsen till de fasta tvålarna under timmar, så att den tjocknar långsamt. När den är klar, läggs botaniska och ekologiska örter, kryddor och korn till. 

Satsen hälls sedan i formar av trä och hålls varm under ca tre dagar. Eftersom tvålen stelnar, börjar alkalisalter stiga till toppen som grädde. Runt den fjärde dagen avlägsnas tvålen, nu fast i blockform, från formarna och skummas av från alla alkalisalter och kapas till individuella staplar. 

Tvålarna placeras därefter på skräddarsydda ek och rostfria stål torkställningar och härdas under cirka tre veckor. Denna process producerar den mildaste och finaste fasta tvål som finns.

Varför bör vi då köpa naturlig tvål?

Dessa tvålar varar ungefär dubbelt så länge som konventionella och är mycket fuktgivande och lugnande för, huden. Ingen mätbar fri alkali, dvs. rester av natriumhydroxid finns kvar när tvålen är klar. Detta är en del av anledningen till att deras tvål är så mild.

Många moderna konventionella tvålar är gjorda på ett massproducerat industriellt sätt. De kan tex använda nöt- eller oxtalg istället för oljor. I konventionella tvålar tillsätts sedna många syntetiska tillsatser, tex för att få tvålen att löddra mer. Glycerinet separeras oftast ut för att säljas på annat håll, medans i naturlig tvål rörs den ner igen under tvålproduktionen.

Problem inom massproducerad tvåltillverkning kan vara basingredienser av låg kvalitet, alkohol, syntetiska färger och dofter samt konserveringsmedel. Tvålen saknar då fukt i grunden och tenderar att ha alkali rester kvar i sig vilket kommer att irritera huden.

Olja och alkali måste nämligen vara i balans för att göra den perfekta tvålen som vi nämnde förut. Problem uppstår då när alkali och olja inte sammanfogar kemiskt; det blir alkalisalter kvar i produkten. Överskott av alkali blir till stark tvål som torkar ut huden. Personer med känslig hud är särskilt utsatta för irritation med dessa typer av tvålar. Varför allt detta? Kostar mindre, tar kortare tid och ger större vinst.

Vi tycker att det är bättre att köpa en ekologisk tvål som kanske kostar mer men räcker längre och gör gott för både huden, hälsan, miljön och djuren. 

Vi är stolta över att sälja Vermont Soap Organics! Du hittar deras tvålar här.

2018-10-07 @ 00:00:00