Adaptogener - ett av naturens mirakel
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt


Vad är adaptogener?

Adaptogener är naturliga örter/växter som hjälper kroppen att anpassa sig. Adaptogener är inget nytt utan har använts i kinesisk, asiatisk och indisk ayurvedisk medicin i århundraden.

Adaptogener verkar för att öka kroppens förmåga att anpassa sig till olika former av fysisk och psykisk stress, eller stress på grund av emotionella problem i livet, hektiska scheman, ansträngande aktiviteter eller föränderliga situationer. De verkar helt enkelt för att bidra till att skapa ett tillstånd av balans i kroppen och göra kroppen mer anpassningsbar.

Adaptogena örter kännetecknas av deras säkerhet samt deras effekt på hela kroppen, snarare än på enskilda organ. Deras användning ger både fysiskt och mentalt välbefinnande.

Av alla medicinalväxter som man känner till är bara en del erkända som adaptogener, eftersom örterna enligt definition bör främja hela hälsa, med särskild inriktning på stressreducering, och de bör vara säkra att inta.

Hur fungerar adaptogener?

Adaptogener fungerar lite som en termostat. När termostaten känner av att rumstemperaturen är för hög sänker den ner och när temperaturen är för låg tar den upp den. Adaptogener kan lugna dig och öka din energi samtidigt utan att överstimulera systemet. Genom att stödja binjurfunktionen kan de hjälpa till att motverka de negativa effekterna av stress och normalisera kroppsobalanser. De hjälper celler att eliminera giftiga biprodukter från metabolismsprocessen, få mer energi och utnyttja syre mer effektivt.

Kända adaptogenska växter:

Chaga svamp = Sprängticka i Sverige, Reishi svamp (Ganoderma lucidum), Cordyceps, Panax Ginseng, Amerikansk Ginseng, Sibirisk Ginseng (Eleuthero) = Rysk Rot i Sverige, Ashwagandha, Helig Basilika (Tulsi), Rosenrot (Rhodiola), Lakritsrot, He Shou Wu (Fo-Ti), Astragalus, Schisandra, Gojibär, Gynostemma (Jiaogulan), Aloe Vera, Moringa, Maca.

Du hittar dom här.


Kan alla äta adaptogener?

Precis som med andra tillskott och örter bör du rådfråga din läkare eller näringsterapeut om du är:

1. Gravid eller ammar.

2. Äter mediciner som blodförtunnande, blodtryckssänkande eller liknande.


2018-10-14 @ 00:00:00