Glutenfri Halloweenkaka – blir ca 10 bitar
Recept: Marilyn Gemino via Garden of Life
Smet:
5 dl glutenfritt mjöl (tex råris)
2 dl kakaopulver
1 ½ dl kokossocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 ägg eller äggsubstitut – se bild längst ner på vad det kan vara
2,5 dl nötmjölk, rismjölk eller havremjölk
1,5 dl kokosolja
1 ½ tsk vaniljextrakt
2 dl varmt ekologiskt kaffe
Glasyr
3 dl kokossocker ELLER xyltiol
1,5 dl vegansmör eller kokossmör
2 msk havremjölk eller mandelmjölk
1 tsk vaniljextrakt
naturlig orange hushållsfärg för mat (eller blanda gult med rött)
2 msk vatten
Hur gör man?
Förvärm ugnen till 180 grader.
Du behöver två tårtformar som du lägger bakplåtspapper i.
Blanda ägg eller subsitut, valfri mjölk, kokosnötolja och vaniljextrakt tills det är en bra smet.
Tillsätt glutenfritt mjöl, kakaopulver, socker, bakpulver och salt.
Vispa tills mixen är jämn.
Tillsätt det heta kaffet och blanda tills det är väl kombinerat.
Dela smeten jämnt mellan tårtformarna och baka på 180 grader i 25-30 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut utan att vara kladdig.
Orange frosting
Blanda valfritt smör, valfri mjölk, vanilj och vatten, häll sedan långsamt i sockret en dl i taget och vispa.
Blanda i några droppar orangefärg tills du når den färg du önskar och blanda.
Valfritt
Häll i 2 dl kokossmör och 3 msk kokosolja i en liten kastrull över låg värme tills det blir flytande. Häll den uppvärmda blandningen över 1/2 dl mjölkfri mörk choklad. Rör om tills chokladen smälts. Låt den vara i 5 minuter och häll sedan över kakan så att den droppar ner på sidorna.