Två nycklar till starkare motståndskraft
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt1. D-vitamin - varför är det så viktigt?


Många vet att solens strålar hjälper oss att må bra på många olika sätt; en av anledningarna till detta är att den hjälper oss att bilda D-vitamin på sommarhalvåret. D-vitamin är essentiellt för många funktioner i kroppen som celldelning, starka ben och muskler; men visste du att d-vitamin även påverkar vårt immunförsvar och vårt humör på ett anmärkningsvärt sätt?

Detta kan vara en nyckel att ta till sig om du vill ge dig bästa möjliga stöd att må bra på vinterhalvåret här i Sverige. Vinter och tidig vår är den tid på året som vi har lägst nivåer av d-vitamin i vårt land, och då kan det vara essentiellt med ett bra tillskott för den som vill må på topp.

Låga nivåer av D-vitamin kan påverka både ork, humöret, immunförsvar med mera. Om du vill veta exakt dina nivåer och behov så rekommenderar vi att ta ett blodprov. Enligt den officiella rekommendationen i Sverige är optimal nivå 75–125 nmol/l. De flesta svenskar ligger långt under detta vintertid, vilket kan vara en anledning till att vi är tröttare och känsligare för förkylningar etc under denna period.

Förslag på dosering av D3 under vinterhalvåret:
Vuxna: 2 000 - 5000 IE dagligen eller 5000 IE varannan dag (2 000 IE motsvarar 50 µg).
Barn under 12 år: 1 000 IE dagligen. 

2. Magbakterier - en bortglömd nyckel till ett starkt försvar och gott humör?


När vi pratar om immunförsvar så är det lätt att missa det faktum att vårt första och viktigaste försvar sitter i magen och styrs av balansen i våra ”mikrobiomer” - dvs våra tarmbakterier. Vitaminer, mineraler och örter i all ära, men om matsmältningen inte fungerar som den skall så kommer allt annat vi gör för vårt immunförvar att fungera dåligt.

En god tarmflora ger förutsättningar för optimalt näringsupptag, ett gott humör och ett stark kropp.2019-01-27 @ 00:00:00