Sömn - Kroppens egen mirakelkur
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltAtt vakna riktigt utvilad kan vara en lyxvara för många av oss. Men för kropp och vårt sinne är det lika viktigt som luft, vatten och mat. Bra vila och återhämtning kan vara en ren mirakelmedicin. Här är bara några av fördelarna med god sömn:

  • Bättre och mer stabilt humör.
  • Ökad inlärning och prestationsförmåga både fysiskt och mentalt.
  • Ökad kreativitet & social förmåga.
  • Minskad utsöndring av stress-relaterade hormoner.
  • Starkare immunförsvar.
  • Minskad inflammation i kroppen.
  • Stabilt blodsocker och bättre ämnesomsättning (= mindre sug efter sötsaker och koffein).
  • Bättre muskeluppbyggnad och minskad fettinlagring.
  • Minskad risk för en lång rad sjukdomar inklusive hjärt/kärlsjukdomar, diabetes och depression.

Kort och gott: kroppen reparerar och återställer sig själv när vi sover gott, och det finns ingen ersättning eller genväg för att få dessa fördelar.


Du vet troligtvis själv hur det känns i både kropp och sinne när du är utvilad i motsats till när du inte fått den vila du egentligen behöver. Samtidigt kan det vara ett pussel att få tid att vila ut ordentligt i vårt uppkopplade samhälle.

Hur gör man då? Hur sover man gott? Hur länge skall man sova? Här följer våra 6 bästa tips för att skapa mer utrymme för god sömn:

8 timmar - utan krav

De allra flesta människor mår bäst av att sova minst 5 ”sömncykler” som varar ca 90 min - dvs ca 7,5 timmar totalt. Observera att detta är 7,5 timmar som du faktiskt sover, vilket betyder att du behöver ett minimum av 8 timmar i sängen för att hinna somna och vakna på ett avslappnat sätt.


En viktig aspekt av att kunna vila djupt är att inte göra sovandet till en prestation. Om du har svårt att somna (eller om du vaknar till mitt i natten) så gör det inget. Ligg kvar med slutna ögon och bara vila är det bästa och mest effektiva tipset som vi känner till. Gör inte ett problem av det.

Optimera ditt sovrum

Ett optimalt sovrum är svalt, mörkt och tyst. Finns det något som du kan uppgradera i ditt sovrum för att göra det mer ”sovvänligt”?

Ljust på dagen - mörkt på kvällen

Vår hjärna och hormonsystem reagerar på alla typer av ljuskällor och försöker att anpassa sig efter dem. Därför mår vi bäst av att ta in solens ljus så mycket som möjligt under dagen, samt att minimera direkt ljus i ögonen sista 1-2 timmarna innan vi skall sova. Det betyder rent praktiskt:

Spendera minst 30 minuter mitt på dagen utomhus.
Stäng av alla skärmar (mobil, dator, padda) minst 1 timme före du skall somna. Om du absolut måste göra något med datorn eller mobilen rekommenderar vi att du installerar ett blåljusfilter eller köper glasögon som kan blockera blått ljus.

Ojsh, den där sista punkten.. svååååårt - vi vet. Men det finns faktiskt andra saker att göra, vi lovar =).


Träna tidigt på dagen

Vi sover bättre om vi rör på oss regelbundet. Men samtidigt sover vi sämre om vi tränar för sent på kvällen. Så den enkla lösningen är att försöka träna så tidigt på dagen som möjligt.


Ta det lugnt med koffeinet

Kaffe och te stimulerar centrala nervsystemet och sätter igång vår energi. Det kan vara användbart på dagen, men på eftermiddagen och kvällen är det inte vad kroppen behöver. Studier har visat att de flesta får störd nattsömn av att dricka kaffet efter kl 14 på dagen.

Meditera

Att ha någon typ av rutin som hjälper dig att släppa stress och spänningar, speciellt på kvällen, är optimalt för en god natts sömn. Det kan vara att meditera en stund, göra stilla yoga, lyssna på ett avslappningsband, lyssna på vacker musik, gå en skogspromenad eller att läsa en avslappnande bok. Vad är ditt bästa sätt att varva ned efter en lång dag?

Kosttillskott & örter för en bättre sömn?


Det finns en rad med örter och näringsämnen som stödjer kroppens förmåga att slappna av och vila. Här följer flera produkter som vi gillar:


Örter


Citronmeliss: En ypperlig ört för att hjälpa kroppen att varva ned.
Kamomill: Traditionellt använd för sina rogivande egenskaper.
Tulsi: Ayurvedisk ört som används för att förebygga och hantera stress.
Reishi: Kinesisk ört som bl.a. sägs ge ro i sinnet.
Kosttillskott

Magnesium: En av de vanligaste bristerna bland människor idag. Har en avslappnande effekt.
Inositol: En special b-vitamin som visat sig stödja en god sömn
L-teanin: Det ämne i tebusken som ger känslor av lugn och välbefinnande
GABA: En signalsubstans som hjälper hjärnan att stilla tankar och oro
CBD-olja: Ett extrakt från hampa som många upplever hjälper dem att sova bättre


 

Kombinationstillskott:


Nattplus: Innehåller en kraftfull kombination av örter och näring som stödjer kroppens ”lugn och ro-system”.
Tao in a Bottle: Kinesiska örter och L-theanin som hjälper oss att förebygga stress i vår vardag.
Quicksilver GABA/L-Theanine: En liposomal lösning med två av de mest kraftfulla ämnena för att hjälpa hjärnan att koppla av på natten.


2019-03-17 @ 00:00:00