5 saker du kan göra för din generella hälsa
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltIdag är det Världshälsodagen och det firar vi med lite reflektioner och tips på hur du kan öka din livskvalitet samtidigt som du ger något tillbaks till jorden.

Vår vision med ClearLife.se är att underlätta för dig att må bra och ta hand om dig på bästa sätt, samtidigt som vi erbjuder produkter som är producerade och handlade på ett rättvist och hållbart sätt från odlare till färdig produkt. På så vis är varje dag en ”Världshälsodag” hos oss.

Världshälsodagen 2019 har temat ”primärvård till alla”, vilket vi står bakom till 100%. Något som vi vill lyfta fram i sammanhanget är hur vi kan ta hand om oss själva så att trycket på sjukvården minskar och livet som ”långtidsfrisk” blir den nya standarden på jorden.

Vad är då det viktigaste för din allmäna hälsa?

Långtidsstudier på friska och långlivade människor världen över pekar på flera faktorer som är viktiga. Här följer de fem viktigaste sakerna att reflektera över när det kommer till livsstil och hälsa enligt oss:

1. Gemenskap


Något som alla långlivade befolkningsgrupper har gemensamt är att de värdesätter vänner och familj högt och spenderar mycket av sin tid tillsammans. Det kan vara lätt att glömma bort hur närande detta är i vår snabba och individualistiska tid. Vi på ClearLife sätter t.ex. av en timme varje vecka på arbetstid bara för att umgås tillsammans, vilket vi upplever ger oss mycket mer tillbaks både i form av effektivitet och livskvalitet. Vad kan du göra idag som ger dig lite extra ”social näring”?


2. Upplevelse av mening


Upplevelsen av mening är ofta starkt kopplad till upplevelse av gemenskap och kanske specifikt vad vi upplever att vi tillför till gemenskapen - vare sig vi tänker på ordet gemenskap som vår familj, vår stad eller varför inte hela den mänskliga familjen på jorden. I japan har de ett ord för detta; ”Ikigai”, som enkelt kan översättas till en persons ”anledning att finnas till”. Din Ikigai är alltid något som ger dig glädje och som känns naturligt och roligt att studera eller utföra. Det behöver inte vara en enda sak, men ofta är det en eller två saker som är i fokus. Har du tagit dig tid för att fundera på vad din Ikigai kan vara?


3. Rörelse i vardagen

Att svettas i gymmet eller löpspåret har sina fördelar, men det finns även andra sätt att stärka sig genom rörelse. Några av världens mest långlivade befolkningar visar att mjuka och regelbundna former av rörelse i vardagen också kan vara nyckeln till ett långt liv.

Trädgårdsarbete, yoga, tai chi, att leka med barn eller husdjur etc är alla saker som vi kan göra varje dag för att ta hand om våra kroppar och sinnen på ett mjukt och långsiktigt hållbart sätt. Ett annat sätt kan vara att träna på något som är ett roligt mål för dig, t.ex. att stå på händer, jonglera, gå på slackline eller lära dig ett instrument.


4. Näring


Det finns oändliga teorier om vad som är en bra och näringsrik diet; men de har alla en gemensam nämnare - nämligen naturlig och gärna ekologiskt odlad näringstät mat.

Utöver att välja giftfri och näringsrik mat så behöver vi, enligt de allra flesta näringsexperter, tillföra koncentrerad näring i form av tillskott för att stödja våra kroppar. Människan har i alla tider använt örter och olika högt skattade matvaror för att förhöja sin hälsa och förebygga sjukdom. I vår moderna tid när jordarna utarmas och är mindre näringsrika samtidigt som vi utsätts för mer stress från omgivningen i form av okända kemikalier, avgaser och elektrosmog blir det viktigare än någonsin att ge oss bästa möjliga näring för att kunna optimera vår hälsa.

Att hitta rätt produkter kan vara svårt, men på ClearLife har vi gjort det till vår mission att samla de allra bästa, renaste och mest effektiva näringsprodukterna under ett tak - så att det blir enklare för dig att göra de rätta valen och leva ditt bästa liv.De mest grundläggande produkterna som de allra flesta behöver fylla på ibland med är:

  • Ett grönt pulver: Ger klorofyll, fytonäringsämnen och antioxidanter.

  • En naturlig multivitamin: Essentiella vitaminer och mineraler i koncentrerad form.

  • Omega 3: Nästan alla västerlänningar behöver fylla på med denna essentiella fettsyra.

  • Snälla magbakterier: När man pratar om immunförsvar så är det lätt att missa det faktum att vårt första och viktigaste försvar sitter i magen och styrs av balansen i våra ”mikrobiomer” - dvs våra tarmbakterier. Vitaminer, mineraler och örter i all ära, men om matsmältningen inte fungerar som den skall så kommer allt annat vi gör för vårt immunförvar att fungera dåligt.

  • D-vitamin: Trots att vårsolen äntligen har kommit fram så är mängden D-vitamin vi får från solen i April inte tillräcklig. Därför kan det vara bra att komplettera med D3-tillskott i några veckor till innan sommarsolen ger dig gratis D-vitamin. Vill du veta mer om varför D-vitamin är så viktigt ska du läsa den här artikeln.

  • Magnesium: En av de viktigaste mineralerna i kroppen; för omsättning av kalcium i skelettet, för avslappning i muskler, för tarmens funktion, nervsystemet samt hjärtat. Det är även den vanligaste mineralen att ha brist av.5. Vila och återhämtning


Det behöver väl nästan inte nämnas här, men självklart behöver vi se till att få vila och varva ned med jämna mellanrum för att leva ett långt och lyckligt liv. Sova gott är en sak; men andra former av återhämtning som att spendera tid i naturen, läsa en god bok, bada bastu eller umgås med goda vänner är minst lika viktigt för själens återhämtning och inspiration. Har du problem med din sömn ibland rekommenderar vi dig att läsa den här artikeln där vi ger tips på hur du kan förbättra din sömnhälsa.

2019-04-07 @ 00:00:00