Detox - dags för en inre vårstädning?
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltVad är detox?

En detox- eller reningskur är ett sätt att stödja kroppens naturliga förmåga att rena sig. Det finns många sätt att göra detta; nedan beskriver vi några vanliga och enkla sätt.

Varför göra en detox?
En reningskur kan ge dig ny energi och livskraft. Människor har i alla tider använt olika faste- och reningskurer för att förnya sin energi och sin andliga kontakt. Det är inget konstigt och inget nytt.

Vad som gör detta extra aktuellt i vår tid är de 100 000-tals onaturliga ämnen som vi släpper ut i miljön och får i oss genom mat, vatten och luft. Lägg därtill stress och det faktum att näringsvärdet i maten sjunkit stadigt de senaste 100 åren - och vi har ett ypperligt recept på trötthet. magproblem, huvudvärk och på sikt kroniska sjukdomar.

Att regelbundet göra en reningskur och låta kroppen vila från allt detta är ett bra sätt att stödja oss själva i att leva ett hälsosamt och långt liv. OBS: Avgifta inte under graviditet och amning.


Hur gör man?
Kroppens förmåga att rena och läka sig själv är beroende av två saker ur ett närings-perspektiv:

1. Näringsämnen och eventuellt örter som stödjer kroppens reningsfunktioner.

2. Frånvaro av ämnen och situationer som stör dessa funktioner

.

Detta kan uppnås på olika sätt, men grundprinciperna är desamma för alla kurer. Vad du vill fokusera på är helt enkelt att äta och dricka saker som är renande och stödjande samtidigt som du undviker att äta tung, precessad mat. Du behöver även hantera stress och varva ner.

En mycket central del i det hela är att rena matsmältningskanalen från alla störande ämnen och låta det vila så mycket som möjligt.

De mest kraftfulla kurerna involverar någon typ av fasta eller halvfasta, eftersom kroppen renar sig bäst när den inte behöver bryta ned mat samtidigt. I vår tid rekommenderar de flesta experter att man är försiktig med helfasta eftersom kroppen inte haft tillgång till tillräcklig näring för att klara av den typen av rening. 

Vi rekommenderar att under 1 till 4 veckor äta en renande diet, dricka rent vatten samt se till att röra på dig och ta dig tid för vila och avslappning. Utöver det kan du ge koppen extra stöd genom tillskott av renande örter, fibrer och andra näringsämnen. Det finns en uppsjö av sådana tillskott och vi rekommenderar att du experimenterar och hittar de som passar dig. Gå på din magkänsla. :-)

Guide till en renande diet:
-Råa ekologiska grönsaker - speciellt gröna bladgrönsaker.
-Ångkokta grönsaker eller grönsakssoppa
.
-Frukt och alla sorters bär
.
-Rent vatten - gärna 2 liter per dag. Gärna citronvatten.
-Gröna smoothies av frukt och grönt samt färska grönsaksjuicer.
-Bra källa till protein som blötlagda nötter & frön, bönor, bovete, quinoa etc.
-Superfoods som chlorella, spirulina, korngräs, vetegräs eller AFA-alger.

För att stödja kroppens utrensning undvik:
-Raffinerad mat i allmänhet (halvfabrikat etc).

-Raffinerade kolhydrater (bröd, pasta, vitt ris, vitt socker, godis, etc).
-Transfetter (stekt och framför allt friterad mat som chips)
.
-Alkohol, tobak och kaffe.

-De flesta animaliska produkter som mjölk, ägg, kött och fisk.

-Mat uppvärmd i mikro.

3 tips för en mer effektiv detox

Här följer några tips utöver näring och örter som vi varmt rekommenderar att du gör till en del av din detoxprocess:

Rörelse/Motion: Att röra på sig är enligt många experter ett av de bästa sätten att ”detoxa”. Speciellt bra är det om du är utomhus så du kan andas frisk luft under tiden. Under en reningskur är det extra stödjande med promenader, yoga, löpning, dans etc. Var uppmärksam på din energinivå och ta inte ut dig - men rör på dig varje dag!

Lymfborstning: Lymfkärlen som sitter precis under huden är ett av kroppens viktigaste reningsorgan. Genom att torrborsta hela kroppen med en hudborste varje morgon kan du stödja detta system och dessutom ge huden chans att förnya sig under denna period.  

Andning: Om du har tid och lust så är något av det bästa du kan göra för din långsiktiga hälsa att lära dig grundläggande andningsövningar och göra dem varje morgon eller kväll under denna reningsperiod. Pröva t.ex. några enkla pranayama övningar från yoga.

Bonustips - Nässköljning: Speciellt om du har allergier eller problem med övre luftvägarna rekommenderar vi att skölja näsan med naturligt havssalt vatten på morgonen. Denna metod kommer från yogan och har använts i hundratals år för att rensa ut bakterier, slaggprodukter och slem från näsgångarna för att fria upp andningsvägarna.
2019-04-28 @ 00:00:00