Choklad för alla sinnen!
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltKakao har använts och dyrkats som "Gudarnas mat" av människor i århundranden. Vad är det som gör det så speciellt?


Till att börja med så har kakao en mycket unik smaksensation som inte går att efterlikna på kemisk eller annan väg. Kakobönan innehåller mångder av näringsämnen och fytokemikalier som tillsammans skapar dess smak och effekt. Här är några exempel på näringen i kakaobönan:

  • Raw kakao/choklad är mycket rikt på antioxidanter och även rikt på magnesium, kalcium, zink och järn.
  • Fenyeltylamin (PEA) är en kemikalie som ökar känslor av kärlek, fokus och uppmärksamhetsförmågan. PEA är märkbart rikligt i hjärnan hos glada människor och när vi är förälskade ökar våra PEA nivåer. Kakao har bevisats vara en källa till PEA (finns även i blå-gröna alger). Detta är troligtvis anledningen till att choklad och förälskelse ofta kopplas ihop. Märk dock att PEA är känslig för värme och förstörs vid konventionell behandlig av kakakobönor (rostning).
  • Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara lycklig. Choklad frigör nämligen anandamid som är en neurologisk transmittor som produceras i hjärnan och som anses kunna reglera känslan av lycka. Anandamid produceras i kroppen vid träning. Kakao innehåller enzymreceptorer som minskar kroppens förmåga att bryta ner anandamid. Det betyder att naturlig anandamid som finns i kroppen kan bevaras under längre tid när vi äter kakao och därigenom ge en förlängd ”må-bra” känsla.

Tre sätt att använda kakao - som mat, dryck och kroppsvård:


Kakao kan användas i både efterätter, mat, drycker och som lyxig kroppsvård. Här är några av våra favoritrecept och tips!

Grundrecept raw choklad:
Ingredienser:
2,5 dl kakaosmör 
2,5 dl kakaomassa eller 2,5 dl kakaopulver. Kakaomassan ger en mörkare, mustig choklad. Kakaomassan är nämligen hela kakaobönan som malts ned till en homogen massa. Därför är den brun och har en mycket intensiv kakaosmak. Kakaosmör är endast fettet från kakaobönan; det har en vit färg och en mild smak som liknar den av vit choklad och behöver blandas med kakaopulver.
2-3 msk honung, flytande kokossocker, yaconsirap eller annat sötningsmedel man föredrar.


Gör så här:
Placera kakaosmör i en rostfri skål över en kastrull med sjudande vatten. Låt långsamt smöret smälta under omrörning. Placera även kakaomassa i en rostfri skål över en kastrull med sjudande vatten. Låt långsamt massan smälta under omrörning. Kakaosmör och kakaomassa behöver smältas separat. Blanda dem sedan i en skål och tillsätt sötningsmedlet och kakaopulver ifall du använder det istället för kakaomassa. Rör om noggrant. 


D
u kan nu tillföra andra ingredienser som kokosflingor, blåbär, hallon, hackade nötter, en nypa havssalt, puffad quinoa, gojibär, spirulina, lakritspulver, chaga, lucuma, maca, mesquite, baobab, vaniljpulver, kardemumma, kanel, mintsmak, rosepeppar etc.
 
Placera en chokladform (gärna i silikon) på en bricka, häll chokladblandningen i formen, detta kan bli kladdigt och behöver göras med tålamod =).  Placera försiktigt i frysen och låt stelna under 15 -30 minuter, eller tills de är helt stela. Om du vill fylla dina chokladägg eller praliner så lägg lite chokladsmet i botten av formhålet, häll i innehåll och täck med chokladsmet. Silikonformar gör det mycket enkelt att lossa chokladen när den är klar. Nu är det bara att njuta.

Hur använder man kakaosmör som hudvård?
Kakaosmör är rikt på vitamin E samt A, B och C så det är utmärkt näring för huden och rekommenderas ofta för behandling av hudåkommor såsom eksem samt fungerar bra som hud- eller massage olja. Här är några enkla sätt att ge din hud kärlek från kakaobönan:

  • Värm den mot huden eller i handen, så smälter den och du kan smörja in huden.
  • Ta en bit och lägg i badet, underbart för huden!
  • Blanda gärna med vårt sheamör. Om du är gravid och vill undvika bristningar är denna blandning super.
  • Det går även att blanda kakaosmör med en ekologisk olja, som tex avokado-, aprikoskärn- eller jojobaolja för att sedan tillsätta några droppar eterisk olja som doft. För vuxna går de flesta eteriska oljor bra - för barn och bebisar bör man välja milda eteriska oljor som Lavendel, Ros och Kamomill.

Chokladskrubb för hela kroppen:
Vill du doppa dig själv (eller någon du tycker om)  i choklad?
Så härligt, samtidigt som huden får näring och blir len.

Du behöver:
En tätslutande glasburk
Rårörssocker
Kokosolja
Mandelolja
Kakaopulver

Se mått och hur du gör den här:

SparaSparaSparaSpara

Vill du ha mer chokladinspiration se vår receptsamling här.

Fyll ditt skafferi med våra underbara ekologiska kakaoprodukter här.
2019-01-04 @ 01:02:00