Naturligt solskydd - inifrån och utifrån
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltVi brukar säga att den bästa "solkrämen" är:

1. Hatt/keps och tunna kläder på de mest utsatta områdena.

2. Att vistas lagom i solen.

3. Att tillföra mycket antioxidanter genom mat och kosttillskott/superfoods/örter.

Solen har många fördelar varav man inte bör överdriva användningen av solkräm. En av fördelarna, som de flesta nu hört talas om, är att när solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen (15 min räcker).

Vi kan stärka vår hud (och vårt immunförsvar) så den inte far illa av solen eller av fria radikaler. Hur gör man det? Jo, det absolut viktigaste är vad vi äter och dricker; att äta och tillföra vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen (det som gör frukt och grönsaker färgrika). Hudens skydd och kvalité förbättras avsevärt genom näringsrik kost. Frossa i grönsaker, groddar, alger, frukt och bär. Inta tillskott, örter och superfoods med antioxidanter och fytonäring.


Alla
antioxidanter som E-vitamin, C-vitamin, Selen, Zink, betakarotener och astaxantin har en en positiv inverkan på huden.

Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna. Betakarotener finns i tex. persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya och spirulina och andra alger men framförallt i algen Dunaliella salina, som du hittar i vår produkt Biosuperfood, den innehåller även den kraftfulla antioxidanten Astaxantin. Du hittar även Dunaliella salina som pulver här.


Även essentiella fettsyror som
Omega-3 har en gynnsam effekt på huden och dess förmåga att hantera solens strålar.


När solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen. Om du således vill öka mängden D-vitamin i kroppen, så bör du vistas ute i solen minst 15 minuter per dag under vår, sommar och höst utan solskydd. De flesta har brist på D-vitamin. Om man använder solkräm med solskyddsfaktor 8 och uppåt så bildas det inte D-vitamin i huden.


Men det är såklart inte bra att bränna sig. Vid behov så behöver man välja ett solskydd som fungerar. Tänk dock på att det inte alltid är solkrämen med högst solskyddsfaktor ger bäst effekt. Flera undersökningar visar att krämens kvalitet är minst lika avgörande..
 


Om du behöver solkräm för att kunna vistas i solen en längre tid så rekommenderar vi naturliga solkrämer, med fysikaliska filter.


DET HITTAR DU HÄR.


Vad är skilnaden på kemiska och naturliga solkrämer?


Det finns solkrämer med fysikaliska filter eller kemiska filter.


Fysikaliska filter fungerar som en total barriär mot UV-strålning. Fysikaliska filter stryks på huden och reflekterar solstrålningen. I krämform är dessa mineralbaserade filter (titandioxid och zinkoxid) ett osynligt skydd som förhindrar UV-strålning från att nå ner till de nedersta levande cellerna i huden. Så snart krämen är insmord arbetar filtrerna med detsamma fram tills dess att de tvättas eller svettas av. Det enda som kan tyckas jobbigt med fysiska filter är att de kan få huden till att se vitare ut. 


Kemiska filter omformar UV-ljus till en mindre skadlig form av strålning såsom infraröd (varma). För att göra detta måste det kemiska filtret ändra struktur och i denna process förlorar de gradvis sin förmåga till att skärma solljuset. Med andra ord så förbrukas de upp. Det är därför viktigt att smörja på solkräm med kemiska filter en halvtimme innan du går ut i solen och sedan regelbundet smörja på under tiden du är i solen. Kemiska filter stryks på huden och absorberar solstrålningen.

Problemet med dessa kemiska filter är att de är giftiga för både oss människor och för naturen. Inte minst havet (och koraller) påverkas av detta då millioner solälskare badar med dessa kemikalier på sig varje år. 


Så vilket ska du välja?


Fysikaliska filter är ett självklart val tycker vi. För att få en fungerande naturlig solkräm med så få skadliga ingredienser som möjligt används antingen mineralen titaniumdioxid eller mineralen zinkoxid.

De solkrämer vi valt att sälja har så kallad nano-fri zinkoxid eller titaniumdioxid. Vi tycker att det är det bästa valet för folk som söker bra UVA och UVB-skydd utan skadliga kemikalier (som har visat sig vara hormonstörande) eller syntetiska konserveringsmedel.

Förutom grundskyddet av titaniumoxid och/eller zink oxid innehåller dessa naturliga solkrämer oftast välgörande oljor som olivolja, sheasmör, macadamiaolja, solrosolja, kakaosmör och inga skadliga konserveringsmedel, syntetiska dofter och annat hälsovådligt. Men de bör ändå användas med måtta.

Zinkoxid anses vara en relativt ofarlig metallförening ur ett hälsoperspektiv eftersom den inte lagras i kroppen. Det har varit mycket skriverier om att zinkoxid kan innehålla så kallade nano-partiklar och då är väldigt skadligt och tros ge DNA-skador och i kombination med UV- ljusexponering kan orsaka bildning av fria radikaler. Storleken på dessa partiklar spelar väsentlig roll. Därav är det viktigt att nämna skillnaden på mikro- och nano-partiklar. Nano-partiklar är mindre än 100 nm, medan mikro-partiklar är större än 100 nm. Det finns alltså non-nano zinkoxid gjord på micro-partiklar som används i de flesta ekologiska, naturliga solskydd. Detta minskar även ingredienslistan markant.

Om man inte vill ha zink- eller titaniumoxid får man välja en solkräm med kemiska filter och svälja att de då alltid innehåller minst ett kemiskt innehåll som klassas som hormonstörande och med många syntetiska konserveringsmedel samt giftiga ämnen för vattenlevande organismer.


Sammanfattning:
Inta näringsrik kost och tillskott av antioxidanter. Smörj in huden med välgörande, ekologiska oljor. Var i solen med måtta utan solskydd för att bilda D- vitamin. Övrig tid använd fysikaliska filter eller täck kroppen med tunna kläder samt undvik solen när den är som starkast. Undvik kemiska filter för både din egen och naturens skull. 


Här är en lista på ämnen (i kemiska solskydd) som du gör bäst i att undvika helt - både för dig själv och för miljön:

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer. Allergiframkallande när det bryts ner av UV-ljus.
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate & 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) lagras hos levande organismer, är mycket giftigt för alger och ryggradslösa vattenlevande djur. Ämnena är hormonstörande.
 • Octocrylene lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer.
 • Cyclopentasiloxane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet misstänks ha cancerframkallande egenskaper. Ämnet har påträffats i fisk vilket tyder på att substansen kan spridas storskaligt.
 • Cyklohexasiloxane är mycket svårnedbrytbart och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet tros även kunna lagras hos levande organismer.
 • Oxybenzone och Octyl methoxycinnamate: Det finns rapporter som antytt att detta kemiska filtret efterliknar hormoner i kroppen med olika hälsorisker som följd, speciellt barn och sjuka personer är utsatta grupper.
 • Vitamin A dvs. retinol and retinyl palmitate har misstankar om att öka spridningen och produktionen av malignta cancer celler enligt en rapport från Environmental Working Group i USA (en non-profit grupp i Washington).
 • Två typer av så kallade siloxaner, ämnen som kan användas som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn är svårnedbrytbara, giftiga och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.
 • Andra mycket skadliga ämnen i kemiska solskydd:
  3-benzylidene camphor, benzophenone-3Avobenzone, Cinoxate, Dioxybenzone, Homosalate, Menthyl anthranilate, Octocrylene, Octyl methoxycinnamate, Octylsalicylate, Padimate O, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone och Homosalate (Eusolex / HMS).


Nu vet du lite mer och kan välja själv.
Soliga hälsningar från alla oss på ClearLife.se

2019-06-09 @ 01:00:00