Detoxa ditt hem!
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltVisste du att luften vi andas påverkar vår hälsa i minst lika stor utsträckning som maten vi äter? Därför är det så viktigt att se över kvaliteten på miljön i vårt hem. 

Studier har visat att inomhusluften har upp till 3 gånger så mycket kontaminering som luften utomhus - även om vi bor mitt i en storstad. Hur kan det komma sig? Det är helt enkelt för att vi stänger in luften i ett litet utrymme, och samtidigt fyller vårt utrymme med oönskade ämnen från alla möjliga källor. 

Vanliga gifter i hemmet: 

- Flamskyddsmedel från hemtextiler, mattor, kläder & möbler.
- Ytbehandlingsmedel från elektronik av alla slag (även vitvaror).
- Konstgjorda doftämnen från konventionella tvättmedel, mjukmedel, luftfräschare och städprodukter.
- Hormonstörande ämnen från målarfärg & tapetklister.
- Onaturliga kemikalier från konventionella hud- och hårvårdsprodukter

Lägg till alla kemikalier som vi får i oss via hudkontakt med kläder, möbler, rengöringsprodukter, konventionella skönhetsprodukter, icke-ekologiska sängkläder etc så kan du förstå behovet av att "detoxa" ditt hem.

Vad kan vi göra för att "detoxa" vårt hem?

Som tur är finns det flera enkla saker som vi kan göra för att förbättra vår miljö i hemmet, för att alla som bor där skall må så bra som möjligt. 

1. Vädra. Det snabbaste och enklaste sättet att förbättra inomhusluften är givetvis att vädra. Gör det ofta och ordentligt - dvs det är bättre att vädra ut med korsdrag en kortare tid än att ha ett litet fönster på glänt hela dagen. En vana som dock är väldigt bra är att lämna sovrumsfönstret på glänt över natten för att förbättra både temperatur och luftens kvalitet. 

2. Växter. Växter renar luften. Växter speciellt kända för sin reningsförmåga är tex. Fredskalla, Svärmorstunga, Ampelilja, Findadelpalm, Fikus, Flamingo Lily, Buskpalm och Guldpalm.

3. Byt ut förbrukningsvaror. De två ovanstående punkterna har en begränsad effekt om vi inte samtidigt tar itu med källan till problemet; vi behöver sluta föra in giftiga kemikalier i vårt hem i så stor utsträckning som möjligt. Här är en liten lista på de viktigaste och enklaste produkterna vi kan byta ut, samt deras naturliga och giftfria alternativ: 

- Städprodukter kan du antingen tillverka själv (se några recept här) eller köpa naturliga som tex de du hittar här. 
- Hud- och hårvårdsprodukter finns numera mängder av naturliga alternativ, se t.ex. vårt breda sortiment här
- Tvätt- och diskmedel finns också giftfria alternativ för; se vårt sortiment här
- Sköljmedel rekommenderar vi att du helt enkelt slutar använda, det behövs inte. Satsa på ett naturligt, bra tvättmedel.
- Med bikarbonat kan man göra mycket:

a) Rengör kyl och frys med bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. Kylskåpets plastdetaljer blir som nya.

b) Dålig lukt i kylskåpet: Trolla bort otrevlig lukt i kylskåpet genom att ställa en liten skål med bikarbonat (inget lock) längst inne i kylen. Skaka om eller rör om bikarbonaten då och då och byt ut den varannan månad. 

c) Du kan minska eller helt eliminera lukt från kökets sophink genom att täcka hinkens botten med bikarbonat innan du sätter i en ny soppåse.

d) Fräscha regelbundet upp diskmaskinen genom att köra sköljcykeln med lite bikarbonat i maskinens botten. Det tar även bort fläckar och ränder av hårt vatten.

e) Använd bikarbonat för att rengöra dina skärbrädor av trä. Skrubba med en borste och skölj med varmt vatten. Bikarbonaten suger åt sig smutsen men skadar inte träet. 

d) Rensa avlopp: häll några matskedar bikarbonat i det avlopp som du vill rensa ur, häll därefter ca 1 dl vinäger eller ättika i avloppet och låt verka ca 30 minuter. Skölj rikligt med hett vatten. Kan upprepas vid behov.

4. Möbler, kläder & hemtextil. Ett mer långsiktigt projekt att fundera över är nyinköp av kläder, handdukar, lakan och möbler. Finns det naturliga eller ekologiska alternativ? Finns det second hand? Om du inte kan köpa ekologiska eller second hand kläder så rekommenderar vi att du alltid tvättar dom innan du använder dom. Mattor och madrasser kan tyvärr innehålla mycket flamskyddmedel. Vi rekommenderar bara bomullsmattor som man kan tvätta eller ingen matta alls. När det kommer till sängkläder är det mycket viktigt att bara köpa ekologiskt av bra kvalité som man kan använda länge. I sängen gör sig både ekologiska bomullstäcken och ulltäcken utmärkt. Ull behöver man inte tvätta ofta utan det kan hängas ut på vädring.

Hoppas detta gav dig inspiration till att skapa en mer hälsosam vardag för dig och de du älskar. Lycka till!
2019-07-07 @ 02:00:00