Vanliga vitaminbrister och deras symtom
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltHur vet man vilka vitaminer man behöver?


Det är en klurig fråga som inte har ett enkelt svar. Men vissa vitaminer är vanligare att ha brist på än andra.

En viktig sak att tänka på när det gäller vitaminer och tillskott är att skillnanden mellan vad som är "normalt" och "optimalt" kan vara ganska stor. I Sverige har vi riktmärken för de flest näringsämnen, RDI (rekommenderat dagligt intag), som är skapade för att undvika bristsymptom. Dvs dosen som rekommenderas är på en nivå för att unvika "undernärt" tillstånd. Men är det detsamma som optimala nivåer? 

Vårt näringsbehov är inte statiskt (dvs samma hela tiden) eller statistiskt (dvs samma för alla), utan snarare dynamiskt och individuellt. Beroende på årstid, aktivitetsnivå, ålder, kön, sömnbehov, stresstålighet m.m så använder kroppen olika mycket näring och våra behov varierar därför mycket - både mellan individer och under en livstid. Därför har näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson föreslagit en ny version av näringsrekommendation; ODI (optimalt dagligt intag), som ger ett spann för vad som kan vara optimalt för olika individer och situationer. 

Med detta i åtanke så följer här några vanliga vitaminer som kan vara bra att vara extra uppmärksam på. 

Vitamin B-12

En livsviktig vitamin för bl.a. energiomsättning och nervsystem.

Tidiga bristsymtom: myrkrypningar, besvär att gå, stickningar i benen, minnesförlust, kognitiv dysfunktion, bortdomningar, koordinationsrubbningar och demens. Det kan ta fem år innan symptom som tyder på B12-brist uppträder efter att kroppsförrådet blivit uttömt.

Optimalt dagligt intag: 25-100 µg (upp till 2000 µg vid teraputiskt behov).

D-vitamin

Solens vitamin! som skapas i vår hud vid exponering för solens strålar. D-vitamin är enligt många näringsexperter och forskare det viktigaste enskilda vitaminet vi kan optimera i vår kropp. Det har en lång rad stärkande och skyddande funktioner i kroppen. Det är speciellt viktigt med D-vitamin under vinterhalvåret. 

Tidiga bristsymtpom: Symtom är smärtor i benen, brännande känsla i mun och hals, nervositet, diarré och insomningssvårigheter, höst - och vinterdepression, skört skelett, artrit, osteoporos, karies, muskelspasmer och muskelsvaghet.

Optimalt dagligt intag: 1 000 - 2 500 IE.

C-vitamin

En av våra viktigaste antioxidanter som är involverad i immunsystemets funktion, bildandet av kollagen samt psykologiskt funktion.

Tidiga bristsymtom: Blödande eller känsliga munslemhinnor/tandkött, förkylningar, högt kolesterolvärde, dåligt järnupptag, karies, näsblödningar, håravfall, för tidigt åldrande, trötthet, irritation, ont i leder och muskler, lätt att få blåmärken och manlig infertilitet.

Optimalt dagligt intag: 2 000 - 12 000 mg. 

Folat (B-9)

Även kallat folsyra eller vitamin B-9, spelar en viktig roll för cellförnyelsen i kroppens vävnader, vid bildandet av blodkroppar & hemoglobin. Det är även nödvändigt för läkningsprocesserna i kroppen samt för håret och hudens hälsa.

Folatbrist anses vara den vanligaste vitaminbristen i väst, speciellt bland äldre. Tidiga bristsymtom: ömmande läppar, sår i munnen, magsår, matsmältningsbesvär och olika former av diarré, i vissa fall oregelbundna eller rikliga menstruationer och ödem, gråbrun missfärgning av huden, håravfall, grånande hår, huvudvärk och minnessvårigheter. Allvarlig folatbrist kan även leda till fosterskador vilket är anledningen att det oftas rekommenderas till gravida. 

Optimalt dagligt intag: 400-800 µg.

Det enklaste sättet att få i sig folat är att ta ett högkvalitativt B-komplex.
2019-07-21 @ 01:00:00