Supersvamparna som håller dig frisk i höst!
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltIdag är det svampens dag och det vill vi fira!

Det finns över 1,5 millioner sorters svamp på vår planet. Många av dem är giftiga, en del är hallucinogena, andra är goda att äta och en liten del av dem har använts som naturmedicin i olika delar av världen i årtusenden. Den sista kategorin har fått ett uppsving på senare år och vi hoppas att de är här för att stanna, för de är helt enkelt fantastiska!

Enligt många experter får man den bästa effekten av dessa svampar genom att kombinera flera av dem. De flesta som rört sig i hälsokretsar kanske har hört talas som Chaga eller Reishi - men känner du till Cordyceps eller Turkey Tail?

Här är en överblick över våra favoriter bland de naturmedicinska svamparnam deras svenska namn och traditionella användningsområden. Vi hoppas att du skall hitta en eller flera svampar som fungerar för dig!

Chaga - sv. sprängticka
Chaga är en adaptogen och en mycket antioxidantrik trädsvamp som även kallas för ”kungen av svampar". Den växer helst i kalla klimat och tar 15-20 år att växa färdigt till en mogen svamp. Chaga bryggs ofta som ett te, eller tas i kapsel- eller pulverform som extrakt, för att stödja bl.a. immunförsvar och leverns funktion. En av kroppens viktigaste antioxidanter är ett enzym som kallas för SOD (superoxiddismutas). Chaga innehåller högst andel SOD av alla kända livsmedel. 

Reishi - sv. lackticka
Behöver du koppla av? Prova Reishi. Även kallad Lingzhi i Kina, vilket betyder livslängd och andlighet. Reishi har använts i traditionell kinesisk medicin i över 2000 år. I antika rullmålningar visas Reishi ofta som "bron mellan jord och himmel", vilket säger något om dess status i Kinesisk örtmedicin. Andra smeknamn för denna svamp inkluderar "odödlighetens svamp", "svamp med spirituell styrka" och "örternas drottning".

Reishi är en adaptogen med förmågan att motverka tillfällig stress och stödja vila. I Kinesisk medicin används den för att stärka hjärtat, balansera sinnet (shen) samt stödja lever och immunförsvar.

Cordyceps - sv. köttkärnsvamp
Vild cordyceps börjar sitt liv som en endoparasitoid, vilket betyder att den växer som en parasit - vanligtvis på larver eller myror. Våra cordyceps är dock mycket vänligare; vi använder inte larver i vår produktionsprocess och våra produkter är veganvänliga. Man har utfört tester och sett att odlad cordyceps innehåller alla de aktiva ämnena som finns i vild cordyceps.

Cordyceps är mycket uppskattad som ört för träningsintresserade då den har positiva egenskaper vad det gäller energiproduktion och uthållighet. Enligt kineserna innehåller Corpyceps både Yin och Yang energi vilket är väldigt ovanligt så den anses balanserande att dricka under långa perioder.

Lionsmane - sv. igelkotttaggsvamp
Känd som din hjärnas bästa vän, användes Lionsmane länge av buddhistiska munkar för att hjälpa till att fokusera under meditation. Vi älskar den för att stödja kreativitet och produktivitet under långa arbetsdagar. Ta en titt på Lionsmane och du förstår varför den fick sitt namn; denna raggiga, ljusa svamp växer vanligtvis på lövträd och har en läcker köttig konsistens.

Shitake - sv. ekmussling
Shiitake har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden. Det är en riktigt superfood rik på D-vitamin, B-vitaminer och många mineraler. När den utsätts för solljus ökar dess vitaminnivåer. Tradionellt används den för att stödja immunförsvar, hud och hår. 

Maitake - sv. korallticka
Maitake betyder "dansande svamp" på japanska. Varför? För det sägs att om du hittar den i vilt tillstånd börjar du dansa av glädje! Faktum är att den är ganska välsmakande på egen hand. Men denna ljusgrå svamp har flera spännande hälsofördelar med sitt innehåll av antioxidanter, betaglukaner, spårämnen och mineraler. 

Turkey Tail - sv. sidenticka
Turkey tail är en polypore, vilket betyder att fruktkroppen växer på svampens undersida. Den växer på fallna och döda träd ganska rikligt över hela världen. Denna svamp är bäst att använda som ett te på grund av dess träiga struktur. Används framför allt för att stödja immunförvaret, men har även prebiotika och antioxidantegenskaper som kan stödja och skydda tarmen.


Behöver du fylla på skafferiet? Köp supersvampar här!
2019-09-01 @ 01:00:00