Sakerna du ska vara riktigt rädd för på Halloween - och hur du kan byta ut dem!
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltEtt skepp kommer lastat...   

..med läskiga kemikalier till Halloween?

Nej tack. Vi vill gärna fira men inte förgifta oss själva, våra barn och vår jord. Här är fem kom-i-håg inför Halloween som hjälper dig att göra medvetna val:

Godsaker

TRICK: Konventionellt godis innehåller konstgjorda färger, färgämnen och smaker som skapar problem för både människor och natur - och som bl. a. är kopplade till beteendeproblem hos barn. Andra problem är förpackningar, raffinerad majssirap, GMO och tillsatser.

TREAT: Det finns numera mängder med ekologiska och naturliga alternativ till både godis, choklad och annat gott. Titta efter ekologisk märkning och läs gärna innehållsförteckning så du inte blir lurad av ”naturliga smaktillsatser” eller andra marknadsföringsknep. Eller ännu bättre: gör egna godsaker hemma så vet du precis vad du stoppar i dig och din familj. Här är några idéer från vår blogg.


Smink

TRICK: Vanliga ansiktsfärger och konventionellt smink (som läppstift) innehåller ofta bly, en allvarlig hälsorisk särskilt hos barn, liksom andra allergiframkallande metaller som nickel, kobolt och krom. Kryphål i regelverk gör det möjligt för tillverkare att dölja hälsorisker som parabener, eller begrava ftalater med industriella termer som "doft" eftersom doftingredienser betraktas som "handelshemligheter". Ordet "doft" på en etikett kan faktiskt dölja en cocktail med hundratals kemikalier.

TREAT: Som tur är finns även här ekologiska alternativ (t.ex. av märket Natural Earth som du kan söka efter på nätet), samt möjligheten att göra egen naturlig ansiktsfärg hemma. Här är ett bra recept från bloggen ”Mommypotamus".


Kostymer och masker

TRICK: Så ditt barn har förälskats i en butiksköpt tecknad karaktärsdräkt, hur dåligt kan det vara? Tyvärr så innehåller de allra flesta billiga textilier av den här typen både flamskyddsmedel som är kopplade till bl.a. sköldkörtelstörningar, minnes- och inlärningsproblem. Många masker är tillverkade av PVC ("vinyl") och innehåller bly och ftalater, en familj av kemikalier som används för att göra plast mer flexibel och också finns i produkter för hudvård (japp, som ansiktsfärg!) och är kopplade till hormonstörning, cancer, luftvägsproblem och fosterskador. Usch!


TREAT: Några sätt att minska din exponering: köpa begagnade eller låna, och låt dem vädra ut utomhus i minst en dag innan de används. Eller ännu bättre - gör din egen! För inspiration ta en titt på Pinterest som givetvis är fullt av idéer!

En inspirerande artikel om hur du sållar bland alternativen och/eller tillverkar egna maskeradkläder hittar du t.ex. här från WomensVoices.org.

Dekorationer

TRICK: Butikerna är lastade med plastdekorationer inför Halloween. De flesta av dessa hamnar snart på tippen och kan skada både vår och jordens hälsa. Vi kan bättre!

TREAT: Gör egna dekorationer av riktiga pumpor, naturliga ljus (utan parafin) och varför inte gamla kläder som du kan klippa sönder eller klär ut dockor / gosedjur med?
 
Vi önskar dig en underbar och giftfri halloween!
2019-10-27 @ 01:00:00