Vad är viktigast för att hålla barnen friska?
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltI februari och mars ser vi svenskar det som normalt att vara hemma med sjuka barn. Men måste det vara så? Hur kan vi på bästa sätt stödja våra barns hälsa och immunförsvar, så att de kan få fler pigga dagar även på vinterhalvåret?

Här följer 5 viktiga vanor ur boken ”Friskare Barn” av näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson. Tyvärr finns inte boken att få tag på längre, men Peter själv går att lyssna på på diverse olika föredrag om hälsa. Peter är en av de absolut mest kunninga näringsmedicinare idag i Europa.

En god stämning i familjen


En god stämning hemma är kanske det viktigaste för barnens långsiktiga hälsa. Finns det något som alla tycker om att göra tillsammans, eller som du tycker att ni behöver prata om? En enkel och rolig övning kan vara att uttrycka uppskattning till varandra vid middagsbordet, eller att turas om att välja utflyktsmål en söndag i månaden. Vad kan du göra idag för att bemöta dina barn lite extra?


Lek och motion

Det låter ju helt självklart men kan vara lätt att glömma bort i vårt uppkopplade samhälle: Barn behöver leka och röra på sig varje dag för att må riktigt bra. Ofta gör de det spontant, speciellt när de är små. Men när de blir äldre finns en risk att fastna framför någon typ av skärm lite för ofta. Då kan de behöva lite struktur från vuxenvärlden för att komma ihåg hur bra det känns när man gör något kreativt eller fysiskt utmanande.


Näringsrik mat som grund


Det finns många olika dieter och mat-teorier där ute, men en sak har de alla gemensamt: näringsrik mat baserad på äkta råvaror är det bästa för både vuxna och barn. Lär barnen att göra godis av torkad frukt istället för vitt socker. Visa dem att sallad och bär är gott genom att ha det framme på bordet ofta och fråga om de vill ha. Ät grönsaker själv så kommer barnen vilja ha.


Minimera eller undvik detta


För ett optimalt immunförsvar är det lika viktigt att minimera saker som är störande för kroppen. De allra vanligaste störmomenten i våra barns matvanor idag är: vitt socker, vetemjöl, de allra flesta mjölkprodukter, billiga oljor som rapsolja, majsolja, sojaolja och jordnötsolja (tillsätts ofta i färdigmat) samt kemiska sötningsmedel, färgämnen, tillsatser och smakämnen. Försöka att undvika dessa så gott ni kan.

Tillskott efter behov


I stort sett alla människor, inklusive barn, behöver tillskott i sin kost idag för att nå upp till optimala nivåer av näringsämnen samt hjälpa kroppen att hantera de extra utmaningar vi människor har skapat åt oss i form av miljögifter, avgaser, elektromagnetisk stress, konstgjord mat etc etc. Så även om vi alltid bör sträva efter att både vi själva och våra barn skall få vår näringsgrund från riktigt mat, så behöver vi tillföra högkvalitativ näring i form av högkvalitativa tillskott för att få den bästa förutsättningen.

Peter Wilhelmsson rekommenderar därför alla att ge sina barn en anpassad multivitamin, samt en grön drink av något slag så ofta som möjligt. Utöver detta så kan det vara till stor hjälp med essentiella fettsyror (Omega 3), snälla magbakterier (Probiotica) samt D-vitamin på vinterhalvåret.

D-vitamin för hela familjen


Sen vinter och tidig vår är den tid på året som vi svenskar har lägst nivåer av D-vitamin. Inte så konstigt eftersom D-vitamin enbart bildas när vi exponerar en större del av vår hud för solens strålar mellan maj och september. Det räcker inte med lite vårsol i ansiktet, även om det har många andra hälsofördelar att utsätta ögon och hjärna för solljus.

Så en bra tid att fylla på med D-vitamin via tillskott är just precis nu. En del näringsexperter menar att optimala nivåer av D-vitamin kan hjälpa till att förebygga ”fökylningstider” genom att optimera vårt immunförsvar och allmänna hälsa. D-vitamin är något som alla behöver och är ett av tillskotten som går bra att ge till barn (men givetvis i anpassad dos efter barnets vikt). 


  
2020-02-02 @ 01:00:00