Ta hand om din lever!
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltNär det kommer till hälsa och välmående är en frisk lever en av de viktigaste komponenterna. Levern är ditt näst största organ och utför hundratals viktiga uppgifter i din kropp varje dag. Bland annat ser den till att du får den näring du behöver, att gifter filtreras ut ur ditt blod och att blodsockret balanseras så att du känner dig pigg och full av energi.


En underpresterande lever kan ha stor påverkan på din hälsa och ge många olika kännbara symtom; som trötthet, allargier, illamående och hjärndimma. Som tur är finns det mycket du kan göra för att stödja din lever. Här går vi igenom några av de viktigaste sakerna som ger störst effekt:


  • Citronvatten - att dricka ett stort glas rent vatten med en skvätt färskpressad citron eller lime i det första du gör på morgonen är ett av de enklaste sätten att hjälpa din lever. Vattnet hjälper till att skölja igenom systemet efter natten, medan citron eller lime gör vattnet mer lättupptagligt och "levande" för att återfukta celler och återställa balansen i cellerna.

  • Motion - att svettas och få blodet att pumpa runt ordentligt är kanske de mest effektiva sättet att avlasta levern. När vi motionerar får kroppen tillfälle att utsöndra toxiner via hud och lungor, samtidigt som blodet rör sig ut i alla vävnader och ökar omsättningen av näring och restprodukter. Det gör att levern kan få en lite extra luft och ägna sig åt fler viktiga funktioner.

  • Matvanor - vad vi äter är givetvis centralt för leverns välmående. Tung och processad mat, vitt socker, billigt fett och tillsatser som smakämnen och sötningsmedel är alla saker som kan vara överbelastande för levern. Mat som gör levern extra glad är frukt och grönt, bär, alger, avocados, groddar och färska kryddor som ingefära, koriander och basilika.

  • Grön juice - om du vill ge din lever en extra boost så drick en grön juice varje morgon före frukost. Ren sellerijuice är väldigt bra, men även gurka, äpple, fänkål, bladgrönt samt citron och ingefära. 

  • Örter för levern - det finns många örter som verkar stödjande för levern. Bland superstjärnorna kan nämnas Maskrosrot, Citronmeliss, Gurkmeja, Chaga, Reishi, Mariatistel, Kruskräpparot, Kardborrerot, Chanca piedra och Pepparmynta. Du kan köpa dessa i olika former, som tinktur av rena örter, färdiga blandningar (som t.ex. Livatrex) eller som torkade örter för att göra eget te på. Vi försöker få i oss minst ett eller par av dessa örter varje dag för att stödja vår leverhälsa. 

  • Tillskott & Superfoods för levern - näringsämnen som stödjer levern extra mycket är Vitamin C, Vitamin B12, Zink, Selen, Magnesium, Glutation och CoQ10. Bland superfoods som är extra levervänliga hittar vi Korngräs, Vetegräs, Spirulina och AFA-alger. Det finns också fina blandingar speciellt för levern som t.ex. Alpha Plus Mighty Detox. Zeoliter är en annan produkt som kan vara till hjälp för att föra ut tungmetaller ur kroppen och på så vis underlätta för levern. 

  • Fasta/Detox - att regelbundet ge dig själv en period av extra ren mat eller fasta där du fyller på med näring i form av juicer och stödjande örter är något av det bästa du kan göra för att ge din lever utrymme att "storstäda" och regenerera sig själv. Det finns många olika kurer och filosofier kring detta. Vår erfarenhet är att det viktiga är att vara snäll mot sig själv och hitta något som passar just dig. Kurer som kräver extrem diciplin och hunger / illamående är oftast inte att rekommendera då de kan göra mer skada än nytta (eftersom för mycket gifter frigörs på en gång och överanstränger både kroppen och sinnet). 

Vi hoppas att denna lilla guide var till hjälp. Hör gärna av dig om du har frågor om vad som kan passa just dig!
2020-02-23 @ 01:00:00