Nässla - Vildväxande Supermat!
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt



Vår vanliga brännässla - Urtica dioica - som växer och frodas över hela landet är verkligen en unik gåva från naturen.

Nässlans blad är rika på klorofyll och mineraler som järn, krom, zink, koppar, magnesium, kisel, kobolt och kalcium. Nässlor är också rika på vitaminer som A, E, D, C och K. 

Nässla har använts inom naturmedicin sedan århundraden och dateras tillbaka till antika Grekland.

Nässla har bla intagits för att:

  • balansera blodsockret.
  • stödja immunförsvaret.
  • stödja nervsystemet.
  • ge näring till hormonsystemet.
  • stödja ledhälsa.
  • stödja matsmältning.
  • stödja njurarna.
  • stödja urinvägarna. 
  • hjälpa vid hudproblem.

  • Nässla tillför näring och energi till hela systemet. Det är en ört som lämpar sig ytterst bra vid utmattning och långvarig trötthet. Nässlan ger nämligen en jämn energi till hela kroppen och stödjer alla körtlar och organ. Den är basisk och hjälper kroppen vid överskott på syra. 

  • Nässlor är en underbar växtbaserad vän för alla kvinnor under flera livsfaser från tonåren till klimakteriet. Som en ”livmoderstonikum” för menstruationsproblem som PMS, överdriven blödning, anemi, trötthet och nattsvettningar. Nässla är särskilt rik på järn och klorofyll, vilket gör den till ett utmärkt medel för att stimulera blodbildning.

  • Nässla är också ett utmärkt val att testa vid hudproblem, som tex eksem. Örten stödjer hudens läkning och ger även lyster samt näring till både hud och hår.

Ett effektivt sätt att få i sig mycket av nässlan är via en infusion, ett pulver eller ett extrakt.

Infusion: 15 gram torkad ört till 1/2 liter nykokt vatten. Låt dra under lock i en kastrull i minst 4 timmar (värme av). Förvara i kylskåp, går att dricka 2-4 koppar om dagen, eller ha som bas i en smoothie. Kom ihåg att även dricka vatten då nässla gör så man blir törstig.

Infusion drar ut massor av mineraler, speciellt magnesium från nässlan.

Ett extrakt är en högkoncentrerad biotillgänglig ört. Den kringgår matsmältningsprocessen och kommer snabbt in i blodomloppet. Det gör det till ett mycket effektivt sätt för kroppen att ta upp medicinska principer från örter.

Ett pulver är helt enkelt hela örten mald till pulver. Det är gott att tex blanda i lite vatten eller strö på gröten.

När bör man vara försiktigt med nässla? Jo, vid graviditet, vid diabetes, ifall man intar blodförtunnande och vid njurproblem.

I Sverige kan vi skörda nässlor från april till oktober. Rent smakmässigt så är de späda skotten på våren vara att föredra - men som näringskälla går det bra att skörda så länge det växer - bortsett från när de blommar; då bör de undvikas. Kom ihåg att ha handskar på dig när du plockar dom.

Nässlor kan ätas färska, i soppor, sallader eller smoothies. Hacka gärna bladen mycket fint. De kan även frysas in, torkas eller göras till extrakt för att kunna intas resten av året. Har du inte skördat egna nässlor så kan du alltid köpa torkad nässla eller nässelpulver.


Här är ett recept på nässelpesto som du kan spara till våren:

Ingredienser:
100 gram brännässlor
1/2 dl färska myntablad
1 vitlöksklyfta - hackad
1 dl pinjenötter, rostade
2 matskedar citronsaft
0,5 dl olivolja
1/2 dl ordentligt riven ekologisk parmesan
- eller om du är vegan så 2 msk näringsjäst
salt & svartpeppar


Hur gör man?

  • Lägg de nyplockade nässlorna i en stor skål kallt vatten. Använd handskar - lägg nässlorna i vattnet och låt dem vara där 5 minuter.
  • Dra av bladen från stjälkarna och släng stjälkarna.
  • Lägg nässelbladen  i kokande vatten och koka i 1 minut.
  • Tappa av och sprid ut nässlorna på en bakplåt. Låt svalna helt.
  • Pressa ut så mycket av vattnet som möjligt och hacka grovt.
  • Lägg nässlor i en kraftfull mixer eller matprocessor med mynta, vitlök, pinjenötter och 2 matskedar citronsaft.
  • Bearbeta tills blandningen har bildat en pasta.
  • Häll olivoljan in i maskinen medans den är igång.
    Lägg i en skål och blanda in osten.
  • Smaka av och justera smaksättningen med salt och peppar.
2020-03-01 @ 01:00:00