Att vara i balans med kvinnokroppens cykler
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/Aktuellt
Om du är en vuxen kvinna så har du troligtvis funderat på hur du kan balansera din kropp i de olika faserna av din månadscykel. Kanske har du erfarit PMS eller andra utmaningar i samband med dessa naturliga rörelser - som ju faktiskt är källan till livet självt för alla människor och därför förtjänar all den vördnad, kunskap och förståelse som finns tillgänglig för oss.

Här delar vi med oss av en översikt samt lite tips på hur du kan ge dig själv (eller en kvinna i din närhet) bästa möjliga stöd att leva i harmoni med dessa rörelser.

Fyra faser av visdom och kreativt flöde

Kvinnans hormonsystem rör sig i 28-dagars cykler uppdelat på fyra faser: Menstruation, Follikelfasen, Ägglossning och Lutealfasen. Dessa faser påverkar oss inte bara fysiskt utan även känslomässigt på ett sätt som är designat av naturen för att ge bästa förutsättningarna för skapandet av nytt liv. Om vi är i balans med dessa faser så behöver de inte vara något som stör vårt liv - utan som istället ger oss en starkare koppling till vår kropp, vår kreativitet och till naturen. 


1. Follikelfasen
Från slutet av menstruation fram till ägglossning skapar vi ett ägg och förbereder oss - åtminstone symboliskt - för att skapa nytt liv. Många kvinnor upplever att de har mer energi och känner sig kreativa från början av deras menstruationscykel. Det kan vara en bra tid att fokusera på nya projekt och kreativa idéer som kommer inifrån oss själva.

2. Ägglossning
Ägglossningen, som inträffar i mitten av cykeln, åtföljs av en plötslig ökning av hormonerna östrogen och testosteron vilket i sin tur påverkar hur vi känner oss. I denna del av cykeln är vi ofta mer mottagliga för andra och för nya idéer - mer "bördiga". Sexuell lust toppar för många kvinnor i denna fas, och våra kroppar utsöndrar feromoner i syfte att attrahera sexuell uppmärksamhet. Detta är en bra tid för dig som vill bli gravid, men även en naturlig tid att komplettera våra idéer med omvärdens "feeback".

3. Lutealfasen
Veckorna efter ägglossningen är en mer utvärderande och reflekterande tid när vi ser tillbaka på det som skapats och på de negativa eller svåra aspekterna av våra liv som behöver ändras eller justeras. Det gäller även vår hälsa och vi genomgår ett slags "stress test" inifrån som för obalanser till ytan i syfte att finna lösningar på dem. Det här är kanske den mest missuppfattade aspekten i vår cykel i modern tid. "PMS" är ett samlingsnamn som ofta plåstras över detta. Om vi istället tog tid att reflektera över detta som en möjlighet och en styrka (som män saknar), så kan denna period ge oss insikter och läkande som stärker hela vårt varande. 

I den här fasen kan det vara till stor hjälp att använda örter och näringsämnnen som stödjer olika processer. Här är några förslag:


Man kan öka kroppens progesteron nivå naturligt med C-vitamin. C-vitamin har vid doser på minst 750 mg per dag visat sig höja progesteron hos kvinnor. C-vitamin är en fantastisk produkt för många olika funktioner i kroppen vilket även kan stödja vid PMS.

Studier har visat att PMS-besvär kan ha en koppling till låga nivåer av signalsubstanserna GABA och seratonin samt lågt magnesium. GABA finns att köpa som tillskott. Även L-teanin som förhöjer nivåerna av GABA, liksom serotonin och dopamin. Om man upplever stress, dvs svårt att slappna av, så är L-teanin en god ide. Singalsubstanserna GABA, dopamin och serotonin spelar stor roll får vårt humör och våra känslor. Man kan höja både seratonin och dopamin med träning samt med solljus, meditation, yoga, massage, sömn och balanserad kost. Så avslappning kombinerad med rätt träning samt kost spelar en mycket stor roll.  

4. Menstruation
Själva mensen startar när ägget släpper taget och rensas ut (istället för att som befruktat ägg påbörja celldelningen). Känslomässigt är det en period av vila och återhämtning. I många äldre kulturer är det helt acceptabelt för kvinnor att sakta ner under denna period och vila mer. Det kan även vara en bra period, om energin finns, att organisera eller städa i någon aspekt av livet; att "Kon-Maria" ditt hem eller arbetsplats för att göra mer plats för nästa kreativa fas.

Även här finns enkla närings- och örtmedicinska knep som kan vara till hjälp vid:


Magnesium
gör att vår kropp slappnar av och kan hjälpa mot mensvärk. Och det hjälper även mot oro och stress samt att det har massor av viktigt funktioner i kroppen.


Andra tips om örter/vitaminer som kan bidra positivt till specifika utmaningar:

  • Hormonbalans: Röd Klöver, Maca, Shilajit.
  • Ledsmärta: Brännässla och Gurkmeja.
  • Matsmältning: Rölleka, Pepparmynta, Malört, Maskros, Anis, Kummin, Fänkål, Kronärtskocka. Matsmältningen påverkar vår hälsa överlag. Därför är det viktigt att ha en välfungerande mage. Där kommer snälla magbakterier (probitoica) och enzymer in som vi brukar rekommendera till de flesta.
  • B-vitaminer är alltid att tänka på. Gärna ett B-komplex av hög kvalite. B-12 stödjer energinivån.

Att stärka sin lever
dvs ha en välfungerande, glad lever påverkar vår hälsa oerhört. Grönsaker som broccoli, blomkål och kål, innehåller en förening som kallas indol-3-karbinol som stödjer leverens avgiftning av östrogener. Indol-3-karbinol går även att köpa som tillskott.

Örter för levern: Maskros, Mariatistel, Kardborre, Gurkmeja, Sellerijuice, Livatrex.

Vi hoppas att du hittat något som gav dig inspiration och kunskap. Tveka inte höra av dig om du behöver råd kring just din situation och din hälsa!

Tom & Rahima2020-03-08 @ 01:00:00