Din mest kreativa tid kan vara nu
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Blogg/AktuelltI dessa unika tider kan det vara lätt att låta oro ta över.

Fokus går till stor del till vad vi måste göra - undvika smittspridning, stärka vårt immunförsvar, ta hand om våra nära etc -  eller vad vi inte kan göra - som t.ex. resa, gå på konsert, gå till jobb eller skola osv. Och givetvis skall en del av vår energi gå till att ta hand om detta på bästa sätt. Vare sig vi själva är i en riskgrupp eller ej så finns det människor i vår närhet som är det, och för dem kan våra handlingar vara livsavgörande de närmaste månaderna. 

MEN; spridningen av Covid-19 har också fört med sig vissa positiva effekter och nya möjligheter.

På en global nivå har vi sänkt utsläppsnivåer och andra störningar för ekosystemen till rekordlåga nivåer. Kanalerna i Venedig har klart vatten för första gången som någon idag levande kan minnas, havs- och djurliv har fått ett uppsving som miljörörelsen har drömt om sedan 70-talet. Enligt vissa experter har vi redan räddat fler människoliv p.g.a. sänkta luftföroreningar än vad Covid-19 är i närheten av (enligt WHO dör 4,6 miljoner människor per år av förorenad luft - det är alltså fler per dag, året runt, än vad viruset i dagsläget orsakat totalt).

En annan effekt som jag har lagt märke till är att även om folk är oroliga så är många också mer avslappnade. Vi är på något sätt enade; alla i samma båt. I riksdagen har man lagt ifrån sig partiemblemen och bär istället en svensk flagga på bröstet. Man sammarbetar som en helhet med en enda fråga; "Vad är det bästa för alla i den här situtationen?". Jag själv tillåter mig att drömma om hur det skulle vara att fortsatta så även efter COvid-19 har lagt sig - kanske helst med den lilla förändringen att vi hade ett jordklot istället för svensk flagga på bröstet.

Hur kan detta vara din mest kreativa tid?


Allt detta får mig att reflektera över hur jag och du, som läser detta, kan använda denna tid till att göra något kreativt och bra. Plötsligt har vi extra tid som vi inte räknat med, eller är strandade på en och samma plats en längre period. Det ger oss möjlighet att göra saker som vi inte hade planerat, men kanske innerst inne längtat efter. Isaac Newton sägs ha utvecklat sin tynglagsterori under ett undatagstillstånd. Einstein försäkrade att hans största insikter kom till honom när han slappnade av. Kanske finns det en möjlighet för dig och mig att ha vårt livs bästa idéer just denna speciella vår? Vad kommer du vara glad och stolt över om ett år från idag, om du påbörjar nu?

Här är några idéer från oss här på ClearLife, som vi kommer att ägna mer tid åt under den här våren. Vi skulle älska att höra vad du inspireras att göra utifrån dem!

  • Fördjupa relationer. Många av oss har nu extra tid med familj och/eller nära vänner. Vi kan använda tiden till fördjupa och förbättra dessa relationer om vi vill. Göra saker vi tycker om tillsammans. Ta tid att prata om vad vi verkligen tycker är viktigt i livet, vad vi värdesätter med varandra eller vad vi drömmer om. Kanske kan det här bli en tid som vi ser tillbaks på som en höjdpunkt för våra relationer?


  • KonMari / Ta hand om vårt hem. Vi påbörjade för snart ett år sedan en re-make av vårt hem med hjälp av Marie Kondos "Konmari" metod. Vi blev inte helt klara och tänker nu att vi äntligen har tid att göra de sista delarna av den resan. Men redan från start så kände vi att detta ger otroliga ringar på vattnet i hela vårt liv - inte minst vårt samliv och kommunikation här hemma. Vi kan inte rekommendera detta nog till alla som vill lyfta sina liv på ett välldigt handfast och kreativt sätt. Vi tog hjälp av vår vän Ulrika som driver U Spark Sweden. Du hittar henne på instagram här, samt som moderator för facebook-gruppen Konmari Sverige här: https://www.facebook.com/groups/Konmarisverige/.


  • Förbättra vår hälsa. Vad du än tänkt att göra för att stärka din hälsa så är nu den perfekta tiden att göra det. Själv har jag skapat ett träningsprogram som jag kan göra hemma och/eller utomhus, samt börjat hoppa mycket mera studsmatta (kan inte leva utan vår Bellicon ;-) ). Vi har också planerat att göra en detox/leverreningskur enligt Anthony Williams program kommande veckor. Vad känner du att din kropp längtar efter som du ha en liten extra möjlighet att ge den just nu?


  • Hobby, kreativitet, lärande. En liten personlig anekdot: för 18 månader sedan hade jag tagit ledigt från jobbet i tre månader för första gången i mitt vuxna liv. Jag började då äntligen spela piano som jag hade haft på min "vad jag drömmer om att göra-lista" i över 10 år. Efter ett par månader insåg jag hur mycket musik faktiskt alltid betytt i mitt liv och nu läser jag klassiskt piano på halvtid på folkhögskola och känner att jag får utveckla något helt nytt och fantastiskt för mig. Kanske dessa månader kan bjuda på något liknande för dig? Vad viskar ditt hjärta om, men som av någon anledning alltid hamnar längst ned på "prio-listan" bland alla vardagens krav? Om du är en av dem som nu plötsligt har mer utrymme i ditt schema, så ta chansen att börja. Du vet aldrig vart det kan ta dig! 


  • Meditation / personlig utveckling. Detta kan också vara en perfekt tid att ägna mer tid åt inre frid och frihet. Du kanske har en meditationspraxis som du vill ägna mer tid till. Eller så finns det någon metod eller lärare som du är nyfiken på och vill lära dig mer om. En bok du vill läsa, en serie övningar du vill göra. Nu är en den perfekta tiden att göra just det. Som någon sa: "I väst kallar vi det för karantän - i öst kallar de det för retreat". 

Vi önskar dig en kreativ och frisk vår!
Vänligen Tom
2020-03-22 @ 01:00:00