Frågor från kunder
Varukorg

Varumärken
Trustpilot

Trustpilot

Frågor från Kunder

Här följer frågor från kunder som vi tror kan vara av intresse för fler.

FRÅGOR OM KROPPSVÅRD:


Varför löddar ej naturliga schampon lika mycket som konventionella?


Det som gör att det löddrar så i konventionella hårprodukter och tvålar är vanligtvis SLS som är en mycket skadlig tensid. Tensider skrivs ut med -eth som ändelse. Tex: Trideceth, Laureth, Ceteareth, Glycereth, Steareth.
Det vanligaste är just Sodium Laureth Sulfate och Sodium Lauryl Sulfate. Finns även som: Magnesium Laureth Sulfate/Ammonium laureth sulfate/Cocamidopropyl Betaine. De tar bort det naturliga lagret av skyddande fett som vi har och gör huden mer torr och utsatt. SLS kan reagera med andra ingredienser som tex DEA, MEA och TEA och kan då bilda nitrosaminer som är cancerogena. SLS förändrar hudstrukturen och tillåter andra kemikalier att tränga djupare in i din hud och låter således fler kemikalier nå blodbanorna. Det finns nästan 16.000 studier i biblioteket hos PubMed vetenskap som alla påvisar toxiciteten hos denna kemikalie. Andra namn för dessa kemikalier är sodium dodecylsulfate, sulfuric acid, sodium salt sulfuric acid, A12-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME och Aquarex methyl.


I de naturliga schampon från Aubrey används en ”snäll” tensid som heter: decyl-glucoside. Om man ej vill ha tensider alls i håret kan man tvätta håret med en fast schampotvål eller tex. lera eller hårpulver. I Natures Paradise och Vermont Soaps tvålar som vi säljer mycket av är det ekologiska förtvålade oljor; de oljorna gör att det löddrar fint, man slipper allt det skadliga och huden torkar ej ut. Det tar lite tid att vänja sig med naturliga schampon, men har man en gång prövat så finns det faktiskt ingen återvändo då man verkligen känner skillnaden. Man vänjer sig vid att det ej "bubblar" lika mycket efter ett tag, det är ju ej bubblorna som rengör. Välj naturliga hårprodukter och tvålar!


Min hårbotten är så känslig, vad kan jag göra åt det?


Använd bara naturliga schampon, dvs undvik alla konventionella hårprodukter. Undvik konventionella färgprodukter. Se ovan om vad som gör att det löddrar...det är bland annat det och skadliga konserveringsmedel som torkar ut vår stackars hårbotten. Gör regelbundna inpackningar av hårbotten och hår med kallpressade, ekologiska oljor, gärna med eteriska oljor som lavendel eller milda hydrolaer som tex rosmarin som motverkar mjäll. De flesta oljor går att lämna i håret i flera timmar men vi rekomenderar att lämna kokosolja i endast 15 min, sedan blir den svår att får bort. Kokosolja motverkar naturligt svamp. Efter du haft olja i håret ta först schampo sedan vatten så går det bort lättare. Man kan skölja hårbotten med utspädd äppelcidervinäger och pröva en ekologisk schampotvål. De är mycket milda för hårbotten. Allt vi äter och dricker påverkar vår hud och vårt hår, se nedan.

 
Vad är det bästa för en hälsosam hud och hår med lyster?


Här kommer en lista över det vi tycker är viktigast...alla är dock lika viktiga.


Jag har torr, kliande hårbotten, vad kan jag göra?


Användning av en produkt en lägre tid kan skapa sk. "uppbyggnad” av problem från den produkten - plötsligt kan det efter flera månader av användning av just ett schampo börja klia fast det fungerat fint innan, då är det dags att byta produkt, det är alltid bra att alternera produkter tycker jag.

Det viktigaste är att använda ett så milt, naturligt schampo som möjligt och så lite som möjligt men det löser ej problemet, det kan dock lindra det.
Således är det värt att ha lite olika produkter hemma och pröva olika. Vi rekommenderar alltid så naturliga produkter som möjligt.

Rasulera/hårpulver eller schampotvål kan förbättra situationen, det är dock lite mer pyssel i duschen. Torr hårbotten kan också bli värre nu under den mörka årstiden.
Jag skulle rekommendera att pröva att göra inpackningar med ekologisk olja som tex jojobaolja eller kokosolja och efter schampo eller lertvätt skölja med äppelcidervinäger. Många tycker äppelcidervinäger hjälper, även färsk lime i hårbotten eller eteriska oljor som tex. lavendel eller tea tree kan hjälpa, du kan ta några droppar i en basolja och göra en inpackning. Även ett bra balsam är viktigt, man kan använda betydligt mindre schampo och lite mer balsam istället.

Det man äter spelar även det stor roll, kanske hela rollen. Se till att få i dig mycket rent vatten, zink, omega-3 fettsyror, C, E och B-vitaminer, och undvik alltför mycket jäst och utelsut gärna vete och vitt socker. Sedan är frisk luft, rörelse och vila mycket viktigt. Stress kan ge kliande hårbotten, det kan ge kliande överhuvud taget. Candida är även en sjukdom som kan ge kliande hårbotten, men då har man oftast fler symptom som tex. magproblem, hudproblem, intolerans mot olika matprodukter, allergi, dimma i huvudet, koncentrations svårigheter, klinade anal och öron m.m.

Vilken olja kan jag rengöra ansiktet med?

Man kan rengöra ansiktet med tex. avokadoolja, grön avokadoolja eller mandelolja, de går alla fint att ta bort make up/smink med.

Efter det kan man använda ett milt ansiktsvatten om man vill eller en konjaksvamp. Sedan kan man smörja in ansiktet med tex. arganolja, nyponrosolja, aprikoskärnolja eller jojobaolja.

Alla passar torr och känslig hy, de för rengöring går även bra som insmorningsoljor men märk att den gröna avokadooljan tar tid för sig att åka in i huden medans tex. arganolja går in fort och även passar under ögonen då det är en sk. torr olja - det gör ej alla oljor.

Alla oljor har så olika kvalitéer så jag föreslår att du läser om dem på vår hemsida och bestämmer dig efter du läst lite. Det är dock svårt att misslyckas då de alla är mycket fina på sina egna sätt.

Jag undrar skillnaden mellan "vanlig " tandkräm och den ni säljer? De innehåller ju inte något flour som det ska enl. tandläkaren.

En av de viktigaste skillnaderna på våra tandkrämer och ”vanlig” tandkräm är just att de inte innehåller flour. Enligt många ny rön är flour inte essentiellt för tandhälsa, och kan t.o.m. vara skadligt för både människor och natur i de mängder det idag används. Flour är ett nervgift i stora mängder och har en antibiotisk verkan i munhålan - dvs det tar död på bakterier. Problemet är att det även tar död på de hälsosamma bakterierna som skyddar tänderna och som är så viktiga för en balanserad mikroflora i hela kroppen.

Våra tandkrämer innehåller inte heller ämnena Triklosan, Parabener, SLS eller SLE som används som skummedel i vanlig tandkräm. Dessa har visat sig vara skadliga och är något vi helst vill undvika.

Listan är sedan lång på möjliga andra kemikalier om ofta används i kommersiell tandvård och kroppsvård. Många av dessa har i studier kunnat länkas till både hälsoproblem hos människor och störningar i jordens ekosystem. Vi har valt att undersöka vad som kan göras åt detta genom att leta upp och sälja naturliga produkter som kan ersätta och i många fall fungera bättre än dessa kemikalier. Flour är som sagt bara en av dem.

Är sheasmör även bra för bebisar? Den innehåller väl inget vatten? 


Sheasmöret innehåller inget vatten. Det går mycket bra med sheasmör till bebisar. Man kan blanda sheasmör med lite ekologisk olja vid behov för att göra den mer flytande. Även ekologiskt kakaosmör kan man blanda med tex. avokadolja eller aprikoskärnolja. Annars kan man köpa tex. Natures Paradise bebiskräm direkt om man ej vill blanda själv, de innehåller ett genomtänkt val av oljor och sheakräm för den lilla kroppen.

Vad kan man smörja in de minsta med?


Vi rekommenderar Nappy Balm från Akamuti eller Diapear Cream från Natures Paradise för röda små stjärtar. Om man vill blanda själv kan man pröva ekologiskt rent sheasmör blandat med lite ekologisk aprikoskärnolja, avocadoolja eller solrosolja för att få den mer ”flytande”.
Det viktigaste när de kommer till de minsta är att undvika alla kemikalier, dvs konventionell hudvård och tvål samt även koventionella bebisoljor. Oljorna ska vara ekologiska tycker vi på Clearlife.

Min hud är så torr, vad kan jag göra åt det?


Vi skulle rekommendera att fukta huden både inifrån och utifrån. Inifrån med mycket rent vatten och jättenattljusolja eller gurkörtsolja - finns under "Nyttiga Fettsyror" på vår hemsida. Även Omega 3.

Utifrån med torrborstning innan dusch och sedan efter dusch insmörjning med fet kräm av val. Bra är tex rent Sheasmör eller Kokosolja. Kokosoljan går även bra att äta för att smörja inifrån också. Du behöver dock gilla lätt kokosdoft. Sheasmöret luktar nästan ingenting; luktar som sheasmör. Eller så kan man välja en kräm från Natures Paradise för torr hud, de är våra favoriter. Val av tvål är också mycket viktigt, dvs. att införskaffa en tvål som ej torkar ut. De tvålar vi säljer torkar ej ut eftersom de är baserade på ekologiska oljor. MSM är ett kosttillskott som ger huden mer lyster och får kroppen att ta upp mer näring.

Tar huden upp det man smörjer in den med?

Huden är definitivt en genomtränglig barriär. Det är vårt största organ. Det är mycket viktigt att vi använder produkter som stärker - och inte skadar - denna ömtåliga barriär. Detsamma gäller för hårvårdsprodukter. Egentligen bör vi inte lägga något på huden som vi inte kan äta. Det är även såklart lika viktigt vad vi äter för hud, hår och immunförsvar.

Huden är mycket absorberande, vilket du märker när du smörjer in dig. Den absorberar vatten, miljögifter från vår omgivning, alkohol från deodoranter samt aluminium och gifter från hudvårdsprodukter. Alla öppna ingångar i kroppen, absorberar det vi använder, oavsett om det är bra näring eller farliga kemikalier. Aluminiumklorid är en vanlig ingrediens i deodoranter, det påverkar vår hälsa och kroppens reningsprocess. Aluminiumklorid är en kemisk förening som består av aluminium och klor. Svettbildningen blockeras av antiperspiranter och aluminiumsalt som täpper till svettkörtlarna. 

Kroppens reningssystem utsöndrar gifter och slagg via svettkörlarna, vilket innebär att aluminiumklorid bidrar till minskad avgiftning och rening i kroppens lymfsystem. Kroppen tar upp ämnen extra lätt just i armhålan och då särskilt efter rakning.

Ladda gärna ner vår pdf-fil om hudvård. Där står det mer utförligt om skadliga ämnen vi bör undvika. Den finns under kategorin kroppsvård/hudvård eller ansiktsvård.

FRÅGOR OM BLENDERS/MIXERS:


Jag skulle vilja veta lite mer om era mixers...varför är Omniblend så mycket billigare?

Alla tre blenders (Omniblend, Vitamix, Blendtec) slår fullständigt sönder allt innehåll. Alla tre har mycket kraftiga motorenheter som med hög hastighet slår och skär sönder ingredienserna.

Vitamix och Omniblend har vassa skär-klingor och är mycket lika varandra - medans Blendtec har en annan konstruktion så den slår mer än skär än vad de andra två gör. Blendtec har endast två knivar medans övriga har fyra stycken knivar. Vitamix och Blendtec har vissa maskinkomponenter som håller högre kvalité än Omniblends, där får man själv fundera på om det är värt de extra pengarna.

Det är som när man köper en högtalare - man hittar en högtalare med mycket bra ljud (Omniblend) - så hittar man en dubbelt så dyr högtalare med exceptionellt ljud (Vitamix och Blendtec). Dock är det ej alla som hör ljudskillnaden.

Blendtec är lätt-diskad - dock måste man fylla dess fyrkantig kanna mer för att kunna mixa vissa saker. Vitamix och Omniblend har smartare form på kannan men de är svårare att diska. Och med de två sista följer en mycket bra och effektiv stav - det har ej Blendtec. Utan den kan det vara svårt att göra nöt-mixer, det är lättare med staven.

Vilken du än väljer så får du riktigt bra mixer, att Omniblend är så mycket billigare är för att det är ett mindre känt varumärke och för att (som jag nämde tidigare) vissa maskinkomponenter inte har lika hög kvalité med dock mycket bra kvalité.


FRÅGOR OM NÄRINGSPRODUKTER:


Vad är skillanden på Vitamin Code och Kind Organics från Garden of Life?

 

Skillnaden är att Kind Organics är en ren blandning av ört- och grönsaksextrakt - som inte är 100% råa men mycket potenta. Vitamin Code är odlad i laboratorium med hjälp av en speciell jästsvamp som matas med utvalda ört- och grönsaksextrakt för att få fram råa vitaminer och mineraler i speciellt komplex. Det är individuellt vilken man föredrar men du behöver inte använda båda två. Man kan om man vill variera i perioder och växla mellan dem. Jag tycker att båda dessa tillskott fungerar bra, men att Kind Organics har lite mer kraft i sig både innehållsmässigt och vad gäller effekten. Men detta är givetvis individuellt och många responderar bra på Vitamin Code. 

Studier har visat att vitaminer inte ger någon effekt eller kanske är skadliga?

Det finns studier som visat att vitaminer och mineraler i stora doser kan vara skadliga men att mat med samma vitamin- och mineralinnehåll är bra för hälsan. Alla dessa studier baseras på syntetiska vitaminer och mineraler. De skiljer sig helt från våra wholefood-baserade vitaminer och mineraler som kommer från mat och därmed innehåller alla de nyttiga ämnen som finns i mat. Dessa whole-foods vitaminer och mineraler kan således tas upp av kroppen på ett effektivt och hälsosamt sätt. De är inte isolerade ämnen som syntetiska vitaminer utan är fortfarande i samklang med andra medlemmar av samma vitaminfamilj vilket är mycket viktigt för optimal näring.


Min dotter är 2 år och 4 månader. Kan hon äta Vitamin Code Kids?

Din dotter kan äta Vitamin Code Kids, men jag skulle ändå rekommendera att börja med ett grönt pulver/grön näring när hon är så liten och välja mulit-vitaminer från 3 års ålder. Green Magic är ett bra alternativ som är lätt att blanda i bär- & frukt smoothies, gröt eller liknande. Barn brukar tycka om den. Barn har oftast lättare att tillgodogöra sig näring från rena, torkade växter än från tabletter, speciellt när de är så små.


Skulle gärna vilja veta skillnaden på RAW Protein och RAW Meal?


Skillnaden är att RAW Protein är ett rent proteintillskott medan RAW Meal är en måltidsersättning, den innehåller även mycket fiberrika frön, grönsaksjuicepulver, alger och extra vitaminer, mineraler och snälla magbalterier- vilket gör RAW Meal till ett mer komplett komplett mellanmål.

Jag undrar om Opti3 är säker att använda för fiskallergiker? Finns det spår av fisk (eller andra allergener) i produkten? Sen funderar om den D-vitamin som är tillsatt. Det står att Opti3 har 100 % av RDI av D-vitamin, men två kapslar innehåller ju bara 200 IE av vitamin D3. Under vinterhalvåret vill jag komma upp i betydligt högre dos än så och undrar därför om man kan komplettera med ett separat D-vitaminpreparat samtidigt som man tar Opti3? 

Opti3 odlar sina alger med renat vatten i glasrör, så det finns inga som helt spår av fisk i produkten. Vad gäller andra allergener så finns inga kända sådana i produkten, men det är alltid bra att vara försiktig och pröva en låg dos till att börja, eftersom man aldrig kan veta till 100% hur varje enskild individ kan reagera. Angående D-vitamin så håller jag med, i min erfarenhet behöver de allra flesta en mycket högre dos än det av Livsmedelsverket rekommenderade dagliga intaget. Själv siktar jag på 2000-5000 IE per dag under vintern vilket fungerar bra för mig enligt de blodtester jag gjort. Vi rekommenderar att göra blodtest först på vårdcentralen eller privat så vet man hur mycket D-vitamin man behöver.

Hur är det med innehållet av fruktos i de matbaserade Vitmin Code serien? Undrar om de innehåller mycket fruktos som i vanliga frukter och bär? Eller försvinner  det i så fall i processen när tillverkningen sker?

En dagsdos (4 kapslar) av t.ex. Vitamin Code Womens Multi innehåller 1g kolhydrater, vilket till en liten del skulle kunna bestå av fruktos. MEN; eftersom dessa vitaminer framställs genom fermentering av frukter, bär, grönsaker och örter så bör 99% av alla sockerarter förbrukas innan de hamnar i kapseln. 

Om du är extremt känslig för fruktos kan det vara så att du skall vara uppmärksam. Dock är det en såpass liten mängd, om någon alls, så jag tror att det är en ganska riskfri produkt att pröva om du känner dit nyfiken på den. 

Jag blev väldigt sugen på att prova ett probiotika tillskott då min mage känns ur form plus att jag har svårt att gå ner i vikt. Jag vill gärna ha veganskt och är inne på den boxen man dricker.

ProbioForm som du tänker på är ett väldigt bra probiotika-tillskott tycker vi. Vi hör ofta från kunder som upplever att den hjälper. Den fungerar även fint att göra egen yoghurt på (med t.ex. cashew- eller kokosmjölk) samt som ersättning för vinäger i dressingar etc. Den är också garanterat 100% vegan. Det man bör tänka på är att trappa upp dosen långsamt för att se hur du reagerar. I vissa fall kan en sådan här produkt ge utrensningseffekter i början - vilket i och för sig är bra men kan vara lite jobbigt om det blir för mycket på en gång.

Jag undrar om Garden of Life testar sina kosttillskott för tungmetaller?

Svar på engelska från Garden of Life:
 "This is to confirm that yes, we test our supplements for heavy metal.  The safety and efficacy of our products is of utmost concern. All raw materials have strict specifications and their Certificates of Analysis are kept on record. We also test all finished products for heavy metals, microbial growth and pathogenic species such as E. coli and Salmonella.
 
Our premium quality products are manufactured in carefully selected facilities, and we work with manufacturers who have the highest quality standards and follow cGMPs (Current Good Manufacturing Practices) set by the FDA.
We have an extensive quality program that surpasses many industry standards in order to deliver the best product to our customers, and we are committed to our customers' health and wellbeing.
For more information on our Quality Program please click on the following link; https://www.gardenoflife.com/content/about/why-gol/sourcing/

Är det en stor skillnad mellan Holistics LactoVitalis och Garden of Life Primal Defence Ultra ?

Ja, det är en viss skilnad på dessa då de har lite olika fokus: 

LactoVitalis innehåller ett spectrum av bakteriestammar som är tänka att ”kolonisera” tarmen - dvs stanna kvar i tarmen och underlätta näringsupptaget. 

Primal Defense Ultra innehåller bl.a. jordbaserade bakteriestammar som har mer en utrensande och balanserande funktion vilket är till hjälp om man t.ex. haft problem med candida eller andra obalanser i tarmfloran. 

Tänkte köpa Sunbiotics Probiotics Just 4 Kids! men har hört att om probiotikan inte är inkapslad så överlever den inte syran i magen. Ligger det någon sanning i det?

Nja - det är en sanning med viss modifikation att s.k. ”inkapslad” probiotika är den enda som överlever magsyran. Med ”inkapslad” menas en speciell process som sluter in små kluster av bakteriestammar i ett hölje, dvs det är inte själva kapslarna man sväljer som vi pratar om här. Detta är dock en relativt ny uppfinning som marknadsförs hårt som optimal, men människor har fått i sig snälla magbakterier utan denna teknologi sedan tidernas begynnelse. 

”Inkapsling" är en användbar metod för en del stammar av probiotika som är extra känsliga för magsyra, och det är en bra uppfinning när man vill ta ett koncentrerat tillskott av just dessa.

Probiotics Just 4 Kids är en annan typ av produkt med stammar som till stor del överlever magsyran och är speciellt anpassad för barns matsmältning.

Vilken probiotika eller annan produkt som hjälper en viss person beror på vad problemet är och beror på, samt givetvis hur personen lever och äter i övrigt. 

Är det viktigt att man kör en oxypowder-kur först innan man håller på och slänger i sig oreganoolja och andra oljor för att döda de dåliga bakterierna och sen fylla på med bra? Tänkte att det är viktigt att göra allt i rätt ordning. Såg att ni hade ett paket med oxypowder och bakterier. Vad är det för ozonbundet magnesium i oxypowder?

Vilken ordning du gör saker i beror lite på vad du har för symptom och vad som känns viktigast att ta itu med först. Om jag skulle rekommendera en ”kur” för magen och eventuella ”dåliga bakterier” skulle det dock se ut så här: 

1. Gör en kur med Oxy-Powder och LateroFlora.
2. Gör en kur med Oreganoolja. 

Magnesiumet i oxy-powder finns bara där för att binda syre och frigöra detta i tarmen för att få en reningseffekt. Det är inget som tas upp av kroppen i nämnvärda mängder. LateroFlora innehåller en vådligt specifik bakteriestam som visat sig effektiv i samband med rening för att rensa upp och balansera tarmfloran. 

Hej! Har en liten fråga angående ekologisk honung. Hur vet man att biet är just på ekologiska blommor? Hur kan man veta att den är ekologisk?.

Att den är ekologisk har inte bara med vilka blommor bina åker till, men det är värt att veta att bina bara flyger inom en viss radie. Binas flygradie är 1 till max 3 km och då kan ekologiska biodlare välja vart de ställer upp sina bi boenden, tex. vid naturreservat eller naturliga betesmarker.  Man undviker då områden med hög trafikering, skadliga besprutningsmedel eller konventionella växtodlingar som är det värsta för bina.

Honungen tar smak efter vilka växter/blommor de åker till och varierar beroende på var bina hämtar sin nektar, tex. om man vet att att det bara finns ljung, gran, solrosor eller gurkört inom radien så blir det en speciell smak efter det. 

Sedan är det viktigt hur man sköter bina, hur de bor och hur man tillverkar honungen. Bina ska tex. få behålla sin egen mat som de behöver, man tar ej mer honung eller pollen än man behöver så bina ej stressas. Ja, bin är känsliga för stress, så atmosfären kring deras samhälle påverkar smaken på honungen.

Vi tycker även att det är viktigt att välja en icke upphettad honung, den kan upphettas till 70-80 grader även om den är ekologisk. Vi säljer honung som är kallslungad och denna råa honung innehåller fortfarande alla enzymer och vitaminer.

Används citronsyra i processen för att tillverka den kokosolja ni säljer?

Här är en text från Garden of Life, de är alltid mycket pålitliga med kunskap om sina produkter:

Detta är för att bekräfta att vi inte använder citronsyra vid bearbetningen av vår Extra Virgin Coconut Oil. Oljan produceras med endast en enda ingrediens och det är kokos. Till skillnad från raffinerade kokosnötoljor är vår Extra Virgin coconut oil inte hydrogeniserad, blekt, raffinerad eller deodoriserad. Den produceras med samma metoder som bönder har använt i århundraden. Kött från endast de finaste, ekologiskt odlade kokosnötterna som strimlas och kallpressad för att skapa kokosmjölk, sedan filtreras och separeras det för att extrahera endast högkvalitativ olja.


Kan man dricka ur plastflaska?


I stort sett alla dricksflaskor - både PET och gym-vattenflaskor - ger ifrån sig hormon-störande ämnen som kan vara skadliga för kroppen på lång sikt.
En del forskning tyder på att effekterna av dessa lagras i arvsmassan och kan ge problem i flera generationer framåt. Själv har vi av denna anledning gått över helt till glasflaskor, även på gymmet. Ikea har enkla sådana för 20 kr som vi kan rekommendera. Man bör filtrera sitt vatten. Det är viktigt var man än bor men speciellt om man bor i en större stad, t.ex. Stockholms kranvatten innehåller läkemedelsrester, plastämnen, p-piller etc. Inte så hälsosamt. En annan viktig aspekt av vatten är dess struktur. Vi säljer prisvänliga vattenrenare.

Känner ni till ett mer hälsosamt alternativ till sojaprotein när man tränar mycket?

Alla proteinpulver vi säljer är mycket bra alternativ framför soja, eftersom de är en helt naturliga och genomarbetade produkter med lätt-upptagligt och komplett protein. Klicka här för att se vårt urval.

Sojaprotein (även "ekologisk") tillverkas genom en långt ifrån naturlig process och innehåller hormon-störande och ämnesomsättnings-störande ämnen - vilket är anledningen till att vi inte har det alls i vårt sortiment. Jag skulle avråda från att använda det - det är inte en "hälsoprodukt".

Innehåller någon av era proteinpulver GMO?

Vi säljer inga produkter med kemikalier, syntetiska skadlig ingredeinser, utfyllnadsmedel eller GMO-innehåll, varken hudvård, hårvård eller kosttillskott, superfoods etc. Vi är mycket noga med kvalitet och innehåll.

Vad är det för skillnad på vanlig kakao och rå kakao?

Rå kakao sägs innehålla mer antioxidanter, enzymer och andra näringsämnen än vanlig, rostad kakao. Det är helt enkelt en bra källa till antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga fetter. Kakaobönan innhåller bland annat svavel som är bra för hud, hår och ögon - samt betydande mängder magnesium, kalcium, järn, fosfor, kalium, krom och B-vitaminer. Aminosyran Tryptofan finns naturligt i kakao. Tryptofan är bla. essentiellt för produktionen av Seratonin. Seratonin ökar välmående och avslappning. Forskare har upptäckt att fenyletylamin (PEA) har en positiv effekt för att öka känslor av kärlek. Och choklad har bevisats vara en utmärkt källa till PEA, den kallas även för glädjens molekyl.

Jag har en fråga angående kakao. En del hemsidor inom rawkost och hälsokost påstår att kakao skulle vara dåligt eller rent ut sagt giftigt samt beroendeframkallande för kroppen att konsumera. De säger att det är dåligt för levern och binjurarna.

Ja - välkommen till hälsokostvärlden. För varje uttalande som någon gör om att en matvara är nyttig så finns det någon som säger tvärtom. Det är minst sagt förvirrande. :-)

Just när det gäller kakao så finns det en hel del forskning som visar positiva effekter (på bl.a. livslängd, hjärt och kärlsjukdomar, humör etc). Men det ligger också något i ”kritikerna” säger om att det är stimulerande och kan vara svårt att hantera för personer med mycket överansträngda binjurar - till exempel vi stark långvarig stress eller utbrändhet.

Det som är viktigt ur vår synvinkel är att sätta detta i perspektiv: De flesta Svenskar dricker icke-ekologiskt kaffe, äter GB-glass och äter marabouchoklad utan att tänka sig för. En klar uppgradering från detta skulle vara att hitta alternativ som är ekologiska och fria från raffinerat socker.

Sedan har vi den lilla skara människor på andra sidan av spektrumet: Som endast dricker gröna juicer, äter groddar och frukt eller grönsaker. Det är ofta denna skara som kritiserar t.ex. kakao. Ofta är det också så att dessa människor är väldigt känsliga vilket är anledningen att de sökt sig till en ”ren” diet som kan stödja deras hälsa.

De frågor vi rekommenderar att var och en skall ställa sig är ”var på denna skala hamnar jag” och ”hur mår jag generellt”. Utifrån kan man sedan pröva olika produkter och matvaror, t.ex. kakao, och själv avgöra hur man mår av det.

Att kakao skulle vara giftigt är en stark överdrift. Det finns miljontals människor som äter mycket kakao och mår väldigt bra av det, och mycket forsling som stödjer detta antagande. Men som med alla örter och matvaror så finns det också de som reagerar negativt och av olika anledningar inte bör äta kakao. Då kan acrob vara ett bra alternativ.


Det är detta eviga tjat om mjölk, komjölk. Ska vi dricka det?
Sojamjölk?

Frågan om komjölk är en mångbottnad fråga som jag skulle svara så här på:

1. Mjölk är en naturlig produkt om den kommer direkt från kon och inte är pastöriserad eller homogeniserad. Då kan den ha vissa hälsofördelar för vissa människor. En stor del av jordens befolkning kan inte ta upp inte mjölk alls, men för de som gör det kan det vara en bra näringskälla - om den kommer från friska kor vill säga.

2. Den mjölk som vi vanligtvis dricker i Sverige kommer så gott som alltid från sjuka kor som är uppfödda på säd vilket inte är deras naturliga mat (gräs är deras naturliga mat). Sedan är den pastöriserad och homogeniserad vilket gör den oanvändbar för kroppen. Detta gäller även ekologisk mjölk. Den oekologiska innehåller dessutom hormoner, antibiotika och besprutningsmedel som ju givetvis inte har några hälsofördelar.

3. Detta har lett till att en av de vanligaste överkänslighetsreaktionerna är mot just mjölk. I min erfarenhet finns det ingen som mår bra av den kommersiella mjölk vi har idag. Så gott som alla som undviker eller drar ned på det mår bättre av att vara utan. Detta gäller alla kommersiella mjölkprodukter - utom möjligtvis ekologiskt smör.

4. Vad gäller kalcium och D-vitamin som ju är populärt att tro att vi får som mjölk så är det så här: Mjölk innehåller mycket lite D-vitamin naturligt. Mejerierna tillsätter vitamin D2 (en kemiskt framställd och mycket lite aktiv form av D-vitamin). Det är inte meningen att vi skall få detta vitamin från mjölk - vi får den framför allt från solen, men även fet fisk. Om du vill ha extra av det rekommenderar jag ett naturligt framställt tillskott i formen D3.

Gröna bladgrönsaker och sjögräs av olika slag innehåller mycket mer och mer lättillgängligt kalcium än mjölk (korna får sitt kalcium från gräs). Faktum är att kalciumet i mjölk inte tas upp bra i kroppen. De tre länder i världen som konsumerar mest komjölksprodukter (USA, Finland och Sverige) har flest fall av benskörhet. Om mjölk gav starka ben skulle förhållandet vara det omvända. I de kulturer som mjölk inte används som en viktig del av kosten har de inga problem med benskörhet. Så; vi behöver inte på något sätt "ersätta" det vi inte får i oss från kommersiell mjölk om vi inte dricker det - eftersom vi inte får i oss något av värde för kroppen. Soja är inte ett bra alternativ - men det är en annan historia.

Jag rekommenderar dig att äta mycket ekologiska grönsaker, nötter, frön, bär, groddar och sjögräs för komplett näring till hela kroppen. Om du inte är vegetarian är även vilt och vild-fångad fisk bra alternativ.

Jag undrar om det går att kombinera produkterna E3 AFA och en multivitamin på daglig basis. Eller överdoserar man vitaminer på något sätt då?

Svaret är ja, det går bra att kombinera dem. De innehåller till stor del olika näringsämnen och chansen att över-dosera är mycket liten. Det värsta som kan hända är att vissa vitaminer åker rakt igenom (ut med urinen) eftersom kroppen tycker att den fått tillräckligt.

De viktigaste skillnaderna mellan dem är att E3AFA innehåller hög andel klorofyll och spårämnen, samt två kraftfulla antioxidanter som påverkar hjärnan (används som humörshöjare av många naturläkare) och immunförsvaret (anti-inflammatoriska egenskaper). Multivitaminer okuserar mer på ett brett spektrum av alla vitaminer och deras co-faktorer.

Jag skulle rekommendera att ta 2 kapslar E3AFA före frukost och 2 på eftermiddagen (de fungerar bäst på tom mage), samt en multivitamin av hög kvalité. Detta borde ge dig den bästa kombinationen av båda preparaten.

Är det mycket juice- och grönsaksextrakt i Garden of Lifes raw D-vitamin?

Angående frukt/grönsaksblandningen i D-vitaminen så används de i tillverkningsprocessen för att göra D-vitaminet mer lättupp-tagligt i kroppen. Alltså är det nog väldigt lite av dessa juicer i den slutliga kapseln, men de gör enligt Garden of Life att kroppen lättare kan känna igen och använda vitaminet (det är detta som Garden of Life kallar för "vitamin code"). Om man ej vill svälja pillrena kan man alltid öppna dem och tillföra i en grönsaks/frukt drink så man får i sig tillräckligt med grönt.

Vad är skillnaden mellan Primal defense och Primal defense Ultra?


Primal defense Ultra
är en lika bra om inte bättre produkt med en stam extra snälla magbakterier plus kapslar som sägs göra Probiotikan mer lättupptaglig.

Vad är dualextrakt? Som ert Chaga extrakt?

Dualextrakt är en process som består av flera separata steg. Två av dessa steg är extraktion med varmt vatten i kokande vatten under högt tryck (för att förhindra de eftersträvansvärda medicinska föreningar från att falla sönder) och därefter extraktion i alkohol. Efter det är extraktet mycket koncentrerat och i slutet spraytorkas det.


Finns det något kosttillskott som stärker hår och naglar?

Just i respons till hår och naglar så är det många som får bra effekter av ett högkvalitativt B-komplex och MSM; ett tillskott av mineralen svavel som bl.a. hjälper kroppen att bilda hälsosamt kollagen. Sedan är det lika viktigt att äta och dricka hälsosamt som att ta tillskott.

Jag är intresserad av era produkter t.ex Acai och Maca pulver. Men genom att jag äter anti-depressiva mediciner undrar jag om man kan äta dom då? Har även känslig mage.

Acai och Maca går absolut bra att kombinera med läkemedel. Det finns inga kontraindikationer för dem så vitt jag vet. De används som mat i Sydamerika och är fullkomligt säkra. En del tycker dock att maca känns lite svårsmält, så det kan vara bra att börja med en tesked per dag eller så om du har känslig mage. Om det känns bra kan du bygga upp till en matsked eller mer efter behov.

Om du är intresserad av mer information om hur man kan ta sig an depression på naturlig väg kan jag varmt rekommendera boken "Depression Free for Life" av Dr. Gabriel Cousens.

Går alla superfoods att ge till djur och hur mycket man ska ge dem. Har ni något mått/kilo oberoende på vilket djur det är eller är det olika för olika djur?

Enligt David Wolfe (superfoods guru) går alla dessa produkter att ge till djur, men då i den dos som man skulle ge till barn (ca. halva dosen) eftersom de väger mycket mindre än vi, ännu mindre om det är ett litet djur. Det är ju helt naturliga produkter, du får testa i små doser och se deras reaktioner.

Jag undrar vad jag ska välja: Fiskolja mot vegetabiliska oljor, vad är bäst?
Växtbaserade oljor eller fiskolja? Är det tungmetaller i fiskolja?

Växtbaserade och animaliska omega-3 oljor har olika struktur och därför olika effekt i kroppen. Av vetenskapen att döma är det de lång-kedjade animaliska (kallas DHA och EPA) som har störst effekt på människors hälsa, eftersom det är de som hjärnan och nervsystemet använder.

Vi kan omvandla de växtbaserade oljorna till lång-kedjade, men detta kräver stora doser och energi av kroppen. Om man är helt frisk så går det bra. Men har man problem med hälsan är det en stor fördel att få direkt tillgång till DHA och EPA-fettsyrorna.

Om man väljer fiskolja är det viktigt att välja en av hög kvalité som är garanterat ren - då är det mycket renare än vanlig fisk som man köper i butiken, och har i studier visat sig ha långt fler hälsofördelar än risker. De minimala spår av föroreningar som kan finnas kvar gör kroppen sig i regel av med enkelt. Men välj noggrant!

Alternativ till fiskolja är algolja, det är det vi valt. Algoljan är den renaste formen av lång-kedjade omega-3 som finns. Vi skulle rekommendera den i första hand och fiskolja i andra hand. Man kan med fördel även välja andra oljor och alternera, som tex. hampaolja, nattljusolja linfröolja, som även de är mycket hälsogivande oljor. Klicka gärna här för att se bra fettsyror.

Om man är 50 år, rökare, och har stress i livet, vad rekommenderar ni då för kosttillskott?

Om man är rökare och det finns stress i systemet så skulle jag rekommendera B- C- och E- vitaminer. Antingen Garden of Life B-komplex, plus Living C, eller möjligtvis Vitabalance 2000 som innehåller mycket B-vitamin. Sedan är det optimalt att göra en detox-kur, äta ett grönt pulver (plus mycket grönsaker) och använda sig av någon avslappningsteknik, gärna yoga och meditation. Vila och rörelse är alltid essentiellt.

Vilken detox-produkt ska man välja?

Man ska välja den detox som man känner sig dragen till och känner att man kan och vill utföra. Det viktigaste med en reningskur är ens livsstil och diet under perioden - inte vilken produkt man väljer. Se till att äta mycket grönt, helst bara Raw Food, och drick gärna mycket grön grönsaks-juice - alternativt Perfect Food RAW. Drick även rent vatten (filtrerat eller källvatten). Vila och rörelse är också essentiellt.  Och om man har tillgång till bastu och varma bad så är det ett extra plus.

Detox-produkter är till för att hjälpa kroppen att rensa ut slaggprodukterna. Jag rekommenderar alla att börja med oxy-powder eftersom tarmen är vårt största och viktigaste avgiftningssystem. Det är ingen idé att försöka avgifta njurar och lever om inte tarmen är rensad först. Så som steg ett skulle jag rekommendera en två veckors kur med oxy powder och Perfect Food RAW. Om man sedan vill gå vidare kan man göra antingen en leversköljning eller RAW Cleanse för att ge levern en extra skjuts.

Vad rekommenderar ni vid dålig mage?

Primal Defense och Oxy Powder står högst på listan bland våra produkter för magen. Sedan måste man såklart se över vad man äter. Vitt bröd och ris är troligtvis det sämsta att äta på lång sikt, dock rekommenderas det ibland vid dålig mage, välj då hellre bra kokad bovetegröt.
Ångkokta grönsaker, fermenterade grönsaker, gröna smoothies, glutenfria sädesslag (quinoa, hirs etc) och groddar och sjögräs är det bästa. Även en bra grön drink. Klorofyll hjälper till att rena / desinficera tarmarna - Chlorella är extra bra för just det och kan stödja vid magproblem.

Vad bör jag äta för tillskott om jag är gravid ? Man bör ej äta för mycket A-vitaminer har jag hört.

Vi har Prenatal från Garden of Life.

Frågan om A-vitamin är dock mer nyanserad än vad som ofta beskrivs: A-vitamin finns i olika former och endast en av dessa former kan leda till problem i mycket höga doser. MEN detta endast i frånvaro av tillräckligt med D-vitamin. A och D fungerar tillsammans och balanserar varandra. Om man får i sig höga doser av båda är riskerna mycket små och hälsofördelarna stora. De förekommer oftast tillsammans i naturen (fisk, lever, torskleverolja etc). Det är alltså när vi börjar isolera och syntetisera allt för mycket i våra labratorier som vi får problem.

Det finns ett par viktiga saker att tänka på när det gäller intag av A-vitamin:

1. Betakaroten omvandlas endast till retinol i kroppen om det behövs - dvs det går egentligen inte att överdosera eftersom kroppen bara kissar ut det som inte behövs. Detta till skillnad från om man äter retinol direkt som kan vara skadligt om man lagrar in för höga nivåer.

2. A-vitamin agerar i kroppen i samarbete med andra fettlösliga vitaminer; framför allt D-vitamin. Det är relationen mellan A och D-vitamin som är det viktiga; inte den enskilda dosen av en av dessa. I många äldre kulturer har man sett att de fick i sig upp till 10 gånger så mycket av dessa två vitaminer som rekommenderas idag, med till synes endast positiva hälsoeffekter. Men nyckeln är alltså balans mellan dem.

Slutsatsen är att du inte behöver oroa dig för att få för mycket A-vitamin genom betakaroten (Garden of Life) eftersom det i princip är omöjligt. Om det var retinol hade det varit en annan fråga. Samt att om du också får i dig D-vitamin i en balanserad dos så ökar du ytterligare förutsättningarna för att både du och ditt barn mår bra.

Utöver en bra multivitamin för dig som gravid skulle jag varmt rekommendera extra D-vitamin och Omega-3, som båda är nyttiga för barnets utveckling och immunförsvar. Ett "grönt pulver", dvs en blanding av grönsaksjuicer, alger, vetegräs etc är också en stapelvara i vårt hus, som en försäkring om att få i sig tillräckligt med klorofyll och andra essentiella näringsämnen.

Hur är det med p-piller?

Jag är inte själv så insatt i P-piller och dess effekter, men från vad jag har förstått så är det mycket onaturligt och störande för kroppen att inta syntetiska hormonliknande ämnen. Det bäddar (enligt de läkare och forskare jag lyssnar på) för andra problem som nedstämdhet, matsmältningsproblem, sömnsvårigheter och hormonobalanser senare i livet. Vid hormonfrågor rekommenderar vi sidor som:  hormoni.se / www.saragottfriedmd.com / mialundin.se

Vilken kostväg ska man välja? Finns så mycket att välja på.

Jag tycker absolut det är viktigt att lyssna på olika erfarenheter och kunskaper om kost och hitta sin egen väg genom djungeln av råd som finns därute.
En väldigt bra bok som jag själv fått ut mycket av som för samman insikter från både Raw Food och Makrobiotik och annan kunskap är "The Body Ecology Diet" av Donna Gates.

Man behöver vara lyhörd till sin kropp och testa sig fram vilken mat som passar en bäst. Däremot är det alltid att rekommendera att välja ekologiskt så mycket som möjligt och äta stora mängder grönsaker. Maila gärna Tom: toml@clearlife.se för att få hjälp med just din kroppskonstitution.


Varför är de sötningsmedel ni nämner bättre än vanligt socker eller vaniljsocker? Honung värmebehandlas väl också? Kokospalmsocker har jag faktiskt aldrig ens sett och stevia vet jag inte vad det är.

Vanligt socker och vaniljsocker är väldigt väldigt processade produkter som har ett extremt högt "glykemiskt index" - dvs de höjer blodsockret väldigt snabbt och får det sedan att fall. Detta påverkar alla kroppens system negativt, inte minst immunförsvaret och matsmältnings systemet. Även hormonsystemet kommer ur balans på längre sikt vid för stora blodsockersvängningar - vilket kan leda till humörsvängningar och låg energi.

Vitt socker (och vitt mjöl) är även s.k. "tomma kalorier" eftersom de inte innehåller någon verklig näring och därför "rånar" kroppen på näring när vi äter det. Så vanligt socker är inget jag rekommenderar någon att äta.

Så vad finns det då för alternativ? Det finns två typer av alternativ:

1. Andra former av mer naturligt och obehandlat socker, med något lägre Glykemiskt Index och fler andra näringsämnen intakta. Dessa inkluderar rå, ekologisk honung (som ej är upphettad vilken den mesta honung i butiker är, precis som du skriver) söta frukter som fikon och dadlar samt kokospalmsocker/kokosnektar. Båda dessa är mycket bättre alternativ eftersom de är näringsrika och inte orsakar lika stor effekt på blodsockerkurvan - men de bör ändå användas sparsamt i min mening.

2. Andra naturliga sötningsmedel som i vetenskaplig bemärkelse inte är "socker" - dvs de har extremt låg till ingen påverkan på blodsocker. Dessa inkluderar björksocker (naturlig form av Xylitol) och Stevia (en ört som ursprungligen kommer från sydamerika). Båda dessa är väldigt söta och har inga negativa verkningar i kroppen alls. Det är de jag själv använder mest om jag vill söta lite extra. Klicka här för att se våra naturliga sötningsmedel.

Är jättenyfiken på Yogagungan, har ni provat den?


Yogagungan
är en av våra absoluta favoritsaker. På sommaren kan man hänga ut den i trädgården. Den är prefekt när man vill slappna av och sträcka på sig, hänga upp-o-ner och låta ryggraden vila,  hänga i "brygga" och sträcka ut magen osv. Man kan också använda den för styrketräning och mer avancerad yoga. Man blir alldeles lugn och stilla av att bara hänga upp-o-ner...